Starta aktiebolag under 5 minuter

Dina stiftelsedokument skickas direkt till dig inom 24 timmar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta aktiebolag första gången. Du betalar endast för frakten, 499Kr + moms

  Slipp personligt ansvar

  Lägre skatt med utdelning

  Fulla avdragsrättigheter

  Statligt ansvarsskydd

Fyll i dina uppgifter

Börja här
Börja här

Vad innebär utdelning i ett aktiebolag?

Det finns många fördelar med att starta ett aktiebolag, utdelning är en av dem. Det är vinsten till ägarna i ett aktiebolag som fördelas genom så kallad utdelning. Den beskattas med endast 20% till skillnad från vanlig lön där man får betala omkring 30% i kommunalskatt. För att maximera inkomsterna från ditt aktiebolag är det viktigt att ha koll på alla regler kring utdelningen.


Så går utdelningen till i ett aktiebolag


För att kunna ta ut utdelning från ett aktiebolag måste företaget för det första gå med vinst. Det innebär att det måste finnas pengar kvar efter att alla utgifter såsom löner och andra kostnader har dragits av från intäkterna. Om din lön från företaget inte kommer över brytpunkten för statlig skatt (ca. 450 000 kronor) är det mer fördelaktigt att ta ut lön. Men om du däremot kan ta ut mer i lön än så, är det bättre att låta företaget gå med vinst och sedan ta utdelning. Då beskattas företagets vinst först med bolagsskatten på 22%, och sedan delas pengarna ut till dig med endast 20% i kapitalskatt.


Ett aktiebolags utdelning beskattas alltså som inkomst av kapital. Skatten för utdelningen följer de så kallade 3:12-reglerna. Det innebär att man endast behöver betala så lite som 20% i skatt på större delen av utdelningen. Den del av utdelningen som är föremål för skattesatsen 20% avgörs av gränsbeloppet. Utdelning över gränsbeloppet beskattas på samma sätt som vanlig lön. Gränsbeloppet räknas ut antingen genom huvudregeln eller förenklingsregeln. Huvudregeln innebär att 50% av företagets löneunderlag året tidigare får användas som gränsbelopp. Förenklingsregeln innebär att gränsbeloppet avgörs av ett schablonbelopp som ändras varje år.


När kan man göra utdelningen?


Ett beslut om utdelning tas oftast på företagets årsstämma eller på en extra bolagsstämma. Beslut på årsstämman är vanligast, och då fastställs samtidigt balansräkningen och resultaträkningen. Styrelsens uppgift är att lämna in ett förslag om utdelning i förvaltningsberättelsen. Förslaget ska beskriva sammanlagt belopp och utdelningsbelopp för varje aktie, tidpunkt för utdelningen och eventuella uppgifter om egendomar om utdelningen inte gäller likvida medel.


Maximera din förtjänst genom att starta ett aktiebolag


Ett aktiebolag är den typ av företag som har flest skattemässiga fördelar. Så passa på att dra nytta av alla fördelar med aktiebolag: utdelning, inget personligt ansvar för företaget och ingen risk att förlora mer än det insatta aktiekapitalet. Hos oss kan du starta ditt nya aktiebolag på bara några dagar. Vår enkla tjänst guidar dig genom varje steg, och du får också en personlig handläggare som är expert på allt som har med aktiebolag att göra.


För att läsa mer om hur du kan få 0% skatt i utdelning till företag tryck på länken för att läsa mer om holdingbolag.
https://starta-holdingbolag.se/holdingbolag/starta-holdingbolag

image

admin
Date published: Nov. 15, 2022

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

Hitta mer information

Starta aktiebolag

Nyhetsartiklar

Om Oss

Kontakta oss


Följ oss på

Loading