Starta aktiebolag under 5 minuter

Dina stiftelsedokument skickas direkt till dig inom 24 timmar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta aktiebolag första gången. Du betalar endast för frakten, 499Kr + moms

  Slipp personligt ansvar

  Lägre skatt med utdelning

  Fulla avdragsrättigheter

  Statligt ansvarsskydd

Fyll i dina uppgifter

Börja här
Börja här

Att starta aktiebolag med apportegendom

En av anledningarna till att man väljer en annan företagsform än aktiebolag när man ska starta eget, kan vara att man inte har de 50 000 kronorna som krävs i aktiekapital när man ska starta aktiebolag. Man kan dock starta aktiebolag utan pengar och istället använda sig av apportegendom.


Man har mycket att lära om man är egenföretagare för första gången. Man behöver ha koll på bokföringen och skicka in årsbokslut, men man märker ganska snabbt att det finns otroligt bra information att hitta och det gäller i stort sett bara att läsa på. Det är så man ofta inser att det kanske ibland låter svårare än det faktiskt är.


Att starta aktiebolag kan kännas lite nervöst och det gör inte saken bättre att man faktiskt måste investera hela 50 000 kronor i bolaget redan när man startar upp företaget. Det är mycket pengar att lägga in, speciellt om man ska starta aktiebolag själv. Det kan kännas för tråkigt att behöva ta ett lån redan innan man ens har kommit igång med verksamheten. Men det finns ett annat sätt.


Vad är apportegendom?
När man startar ett aktiebolag så måste ägarna se till att investera i tillgångar som är värda minst 50 000 kronor och sätta dem som aktiekapital. Denna typ av investering görs ofta med kontanta medel, men så behöver faktiskt inte vara fallet. Investeringen kan även göras med tillgångar, till exempel en maskin eller maskiner som man verkligen behöver i verksamheten och denna tillgång kallas då apportegendom. Dessa maskiner måste i så fall vara värda minst 50 000 kronor.


Värderingen är viktig
Om man väljer att starta aktiebolag med apportegendom, så måste man anlita en revisor som intygar att apportegendomen verkligen tillhör aktiebolaget. Vidare måste apportegendomen vara till nytta för företaget eller dess verksamhet och det måste framgå vilken typ av egendom det rör sig om. Egendomen får inte heller värderas till ett högre belopp än vad den faktiskt är värd och man måste se till att all egendom förs över till företaget. Vidare ska man även förklara vilken metod som man använt för att värdera egendomen och också om det framkom några svårigheter just när det gällde värderingen.


Vilka uppgifter behövs?
Om man vill bilda ett nytt aktiebolag med apportegendom så behöver man ha en del uppgifter tillhands. Man behöver en förteckning eller beskrivning av apportegendomen. Om det rör sig om en maskin så är det bra om man har registrerings- eller tillverkningsnumret. Man behöver även namn och adress till den som överlåter objektet och om det finns flera ägare så måste man ange hur stor del var och en äger. Om det rör sig om övertagande av en rörelse av något slag så behöver man skaffa fram resultat- och balansräkningen för de senaste två åren. Nettovinsten för samma period ska även finnas med.


Att tänka på
Det är otroligt positivt att det faktiskt finns ett sätt att starta aktiebolag utan att behöva spara ihop eller låna 50 000 kronor i kontanter. Det finns dock vissa saker att tänka på om man använder apportegendom. Om du tillför en maskin till företaget, så har du inte tillgångar till de pengar du annars skulle haft tillgång till om du skulle investerat i kontanter. Om du sätter in kontanter så kan du alltså använda en del av dessa för att komma igång med din verksamhet. Det kan också vara så att du har lånat pengar till maskinen som du använder som apportegendom och det finns då en möjlighet att det blir ont om kontanter innan du har kommit igång ordentligt. Det är bara ett par saker som är värt att nämna.


Trots detta så kan det kännas helt underbart när man inser att man faktiskt kan starta aktiebolag utan pengar. Det kanske är just denna chans man har väntat på för att kunna förverkliga sin dröm eftersom man helt enkelt inte har 50 000 kronor att investera. Tänker man efter så är detta en riktigt bra deal. Om du till exempel ska starta ett café och du ändå behöver köpa en stor kaffemaskin som är värd 50 000 kronor, så har du ju din apportegendom fixad. Du kan då komma igång snabbt med din verksamhet och börja tjäna pengar. För att läsa mer klicka här: https://apportegendom.se

image

admin
Date published: Nov. 15, 2022

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

Hitta mer information

Starta aktiebolag

Nyhetsartiklar

Om Oss

Kontakta oss


Följ oss på

Loading