Starta aktiebolag under 5 minuter

Dina stiftelsedokument skickas direkt till dig inom 24 timmar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta aktiebolag första gången. Du betalar endast för frakten, 499Kr + moms

  Slipp personligt ansvar

  Lägre skatt med utdelning

  Fulla avdragsrättigheter

  Statligt ansvarsskydd

Fyll i dina uppgifter

Börja här
Börja här

Fördelarna med aktiebolag eller handelsbolag

Om du precis är på väg att starta företag har du säkert funderat över om du ska välja ett aktiebolag eller handelsbolag. Det finns flera fördelar med båda bolagsformerna. Här kommer vi att gå igenom de viktigaste skillnaderna för att hjälpa dig att välja rätt alternativ för just din verksamhet.


Vad kännetecknar ett aktiebolag?


Du som vill starta ett aktiebolag måste för det första ha ett aktiekapital på minst 50 000:-. Ett aktiebolag kan startas av antingen en eller flera personer. Varje delägare får ett antal aktier i företaget som motsvarar den del av aktiekapitalet de har bidragit med. En stor fördel är att man som ägare i ett aktiebolag har möjlighet att få utdelning av företagets vinst med låg skatt på endast 20%.


Ägarna till ett aktiebolag behöver inte ta något personligt ansvar för företagets ekonomi. Det är också därför det är så viktigt att ha ett stort aktiekapital för att inge förtroende till företagets kunder. Om verksamheten går dåligt riskerar ägarna bara att förlora aktiekapitalet och ingenting mer än så.


Att äga ett aktebolag medför lite mer administration än de enklare bolagsformerna. Man måste till exempel upprätta en bolagsstämma och lämna in en årsredovisning varje år. De flesta aktiebolag måste också ha en revisor som granskar företagets ekonomi. Det är styrelsen som leder verksamheten och tar beslut om vad som ska ske i företaget. Styrelsen utser också en verkställande direktör (VD) som tar hand om driften av företaget.


Vad kännetecknar ett handelsbolag?


Ett handelsbolag startas av två eller fler personer som kallas för bolagsmän. Här behövs inget startkapital, och det innebär att ägarna själva har personligt ansvar för eventuella skulder och de avtal som ingås. Fördelarna med att starta ett handelsbolag är att administrationen är betydligt enklare. Man slipper både revisor och årsredovisning i de allra flesta fall. Själva beskattningen av handelsbolaget görs i varje bolagsmans personliga deklaration.


Det är också något enklare att starta upp ett handelsbolag, och det går snabbare att komma igång med verksamheten. Tänk på att det är viktigt att skriva ett så kallat bolagsavtal innan ni startar företaget. Det bör reglera förhållandet mellan bolagsmännen när det gäller till exempel insatser, administration och företagets verksamhet.


Starta ditt företag online


Oavsett om du vill starta ett aktiebolag eller handelsbolag så kan vi hjälpa dig. Med våra enkla tjänster kommer du igång med ditt nya företag på kortast möjliga tid. Vi sköter allt det administrativa, och efter att du fyllt i alla uppgifter om din nya verksamhet behöver du bara vänta på företagets organisationsnummer för att sedan kunna sätta igång.


För att läsa mer om handelsbolag tryck på länken här:
https://starta-handelsbolag.se/starta-handelsbolag/starta-handelsbolag

image

admin
Date published: Nov. 15, 2022

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

Hitta mer information

Starta aktiebolag

Nyhetsartiklar

Om Oss

Kontakta oss


Följ oss på

Loading