Starta aktiebolag under 5 minuter

Dina stiftelsedokument skickas direkt till dig inom 24 timmar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta aktiebolag första gången. Du betalar endast för frakten, 499Kr + moms

  Slipp personligt ansvar

  Lägre skatt med utdelning

  Fulla avdragsrättigheter

  Statligt ansvarsskydd

Fyll i dina uppgifter

Börja här
Börja här

När behövs en revisor i ett aktiebolag?

Du har säkert hört talas om att man behöver en revisor när man har ett aktiebolag, men det stämmer inte alltid. Det är nämligen bara företag som uppfyller ett visst antal förutsättningar som har krav på sig att ha en revisor. De flesta nystartade aktiebolag är små nog att kunna välja bort en revisor, i alla fall under den första tiden. Vi ska ta en närmare titt på när man behöver en revisor i aktiebolag och vad revisorns uppgift är.


När måste man ha en revisor?


Grundregeln är att publika aktiebolag alltid måste ha en revisor. För aktiebolag som sysslar med bank- eller finansieringsrörelse eller som har en särskild begränsning av vinstutdelningen är det också alltid obligatoriskt att ha en revisor.


De aktiebolag som kan undvika att ha en revisor får inte uppfylla mer än ett av följande krav under de senaste två räkenskapsåren:

  • Över 3 miljoner kronor i nettoomsättning
  • Över 1,5 miljoner kronor i balansomslutning
  • Fler än 3 anställda (i genomsnitt under räkenskapsåret)


En revisor i ett aktiebolag måste vara godkänd av Revisorsinspektionen. Det innebär att revisorn uppfyller krav såsom att vara minst 18 år gammal och inte ha näringsförbud, rådgivningsförbud eller en förvaltare. I aktiebolagets bolagsordning måste det alltid anges om företaget ska ha en revisor, och tiden för revisorns uppdrag. Det är oftast ett år i taget, men aktiebolag kan i vissa fall ha samma revisor upp till maximalt fyra år i rad.


Revisorns uppgift


En revisor får inte på något sätt ha hand om aktiebolagets räkenskaper. Revisorns uppgift är nämligen att fungera som en utomstående granskare av företagets ekonomi. I detta ingår också att granska hur företagets VD och styrelse har skött bolaget under det senaste året. Varje år granskar revisorn företagets bokföring och årsredovisning. Revisorn har sedan skyldighet att rapportera till en åklagare vid misstanke om eventuell brottslighet. Det kan till exempel gälla skattebrott, förskingring eller bokföringsbrott. Tack vare att de flesta aktiebolag måste ha en revisor förhindras alltså brott och företagen kan vara säkra på att allting har gått rätt till i deras räkenskaper.


Använd vår smidiga lösning för att starta ditt aktiebolag


Oavsett om du vill starta ett aktiebolag som kräver revisor eller ej så kan vi hjälpa dig. Vi har tagit fram en av de allra smidigaste lösningarna för att registrera ett aktiebolag online. Bara några dagar efter din registrering får du ditt organisationsnummer och kan sätta igång med din verksamhet. Under tiden hjälper vi dig på vägen med proffsig kundsupport och din egen personliga handläggare.

image

admin
Date published: Nov. 15, 2022

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

Hitta mer information

Starta aktiebolag

Nyhetsartiklar

Om Oss

Kontakta oss


Följ oss på

Loading