Starta aktiebolag under 5 minuter

Få dina stiftelsedokument direkt till din e-post inom 24 timmar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta aktiebolag första gången. Priset är 990 kr+ moms.

Fyll i dina uppgifter

Tänk på patent när du ska starta upp och bli företagareTänk igenom om du vill söka för patent innan du ska starta upp och bli företagare

Ett patent tar tid att få och kostar pengar att upprätthålla. Så det kanske inte passar att söka patent när du precis har startat ditt aktiebolag och bli företagare. Det sägs ofta att patent är dyrt och komplicerat. Det främsta skälet till att patent är dyrt är att det krävs experter för att både ansöka om patent (patentombud) men även för att försvara ett patent (jurister).

Ett svenskt patent är varken särskilt dyrt eller komplicerat att få, men kostnaderna kan snabbt rusa iväg om du hamnar i en situation där du måste försvara ditt patent, något som kan hända direkt när du startat upp. Dessutom räcker det sällan eller aldrig med ett enbart svenskt patent om du har en bra idé. Den finns det antagligen anledning att också skydda i några andra länder. Då blir det naturligtvis dyrare och mera riskfyllt.

Därför är det viktigt att undersöka om det kanske finns andra skydd som är billigare men som ändå fungerar lika bra eller kanske till och med bättre för dina syften, till exempel designskydd eller varumärkesskydd. Särskilt i början av processen att starta upp aktiebolag och bli företagare kan det vara ett bättre alternativ. Ett alternativ är att komplettera patentskyddet med andra skydd. Eftersom ett patent innebär att din idé automatiskt offentliggörs efter viss tid (18 månader) kanske det även finns andra skyddsstrategier, till exempel hemlighållande, som bättre passar din idé.

Patent behövs för uppfinningar när du ska bli företagare

Om du vill starta aktiebolag och bli företagare finns det mycket att tänka på. Det första steget du måste göra är att registrera dig. Det kan du göra här. Du kanske också måste om patent, beroende på vad du vill sälja i ditt nystartade aktiebolag. När du ansöker om patent ska din idé uttryckas i form av en uppfinning. Uppfinningar kan vara av skilda slag, från komplicerade kemiska processer till enkla tekniska funktioner som underlättar i vardagen. Uppfinningar finns inom alla områden, elektronik, teknik, fysik, kemi, bioteknik, medicin, etcetera Exempel på uppfinningar som skyddas av patent är uppblåsbart bilbälte, möbeltass, amningströja, pakethållare och sallad-skölj.

Inom patent-området brukar en uppfinning sägas vara en teknisk lösning på ett problem. En uppfinning kan vara en produkt, process/metod eller en användning av en produkt eller process. Det viktiga är att du redan i processen av att starta upp och blir företagare söker patent om det behövs. Annars kan någon lätt stjäla din idé innan du ens har hunnit bli företagare.

I patentlagen finns det en lista på sådant som inte kan patenteras, exempelvis datorprogram. Men i praktiken finns det många datorprogram-patent. Om datorprogrammet har en teknisk funktion, det vill säga används som ett verktyg i din uppfinning, så går den att patentera direkt när du startar upp och blir företagare. Dessutom är datorprogrammets kod upphovsrättsligt skyddad, om den är nyskapande.

 

image
David Hagberg  1027 visningar
Senast uppdaterad: 3/29/2019 3:59 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

Följ oss på

facebook instagram youtube
footer desktop
footer mobile