Starta aktiebolag under 5 minuter

Dina stiftelsedokument skickas direkt till dig inom 24 timmar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta aktiebolag första gången. Du betalar endast för frakten, 499Kr + moms

  Slipp personligt ansvar

  Lägre skatt med utdelning

  Fulla avdragsrättigheter

  Statligt ansvarsskydd

Fyll i dina uppgifter

Börja här
Börja här

Starta dotterbolag eller nytt aktiebolag?Läser du detta så betyder det troligtvis att du har lyckats otroligt bra som företagare. Eller så vill du helt enkelt prova på något nytt. Då kan det vara läge att starta ett nytt aktiebolag, eller varför inte en koncern.

Koncern

Två eller fler företag som går samman utgör en koncern, där ett av bolagen är moderbolag och det andra bolaget eller bolagen är dotterbolag. Det spelar egentligen ingen roll om verksamheterna ligger väldigt långt ifrån varandra, eftersom de fortfarande är separata bolag. Detta är ofta en väldigt bra lösning om man funderar på att starta flera aktiebolag eftersom man inte behöver lägga in något extra aktiekapital för dotterbolaget. En annan fördel är att vinster från ditt ena aktiebolag kan täckas upp av förluster i det andra.

Dotterbolag eller aktiebolag

Ett dotterbolag är alltså ett bolag som i mångt och mycket styrs av moderbolaget. Man kan teckna flera dotterbolag under ett moderbolag om man så vill. Dotterbolagen måste inte vara aktiebolag, utan kan även vara handelsbolag eller kommanditbolag. Det som blir lite annorlunda när man startar ett dotterbolag är egentligen att man ska samordna alla bolagens redovisning så att man får en koncernresultaträkning och en koncernbalansräkning varje år. Förutom det så sköter man räkenskaperna var för sig.

Betala skatt

Som koncern har man rätt att lämna något som heter koncernbidrag. Detta är en värde-överföring, antingen en vinstutdelning eller ett aktieägartillskott. Detta får man göra utan skatteeffekt. När det gäller att betala skatt så behöver inte det utdelande företaget betala skatt på det belopp som förs över till ett annat bolag som ingår i koncernen och om det bolaget som tar emot beloppet har ett underskott som täcker beloppet så slipper det bolaget att skatta för dessa. På detta sätt kan man flytta vinster och förluster så som det passar bäst i koncernen.

Moderbolag i utlandet

Om du redan har ett aktiebolag i utlandet så behöver du inte heller starta ett helt nytt aktiebolag i Sverige. Du kan då välja att starta en filial istället. En filial är dock inget nytt företag, utan en del av det utländska företaget. Har du en filial så får du sälja produkterna som det utländska företaget producerar. Beskattning osv. följer dock svenska regler och du måste ha ett fast driftställe i Sverige.

Om du redan har ett aktiebolag så kan det ofta vara bra att bilda en koncern om man vill starta ett nytt bolag. Man får många fördelar på detta sättet och man behöver inte lägga in något nytt aktiekapital, vilket är det som sätter käppen i hjulet för många. 

image

admin
Date published: Nov. 15, 2022

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

Hitta mer information

Starta aktiebolag

Nyhetsartiklar

Om Oss

Kontakta oss


Följ oss på

Loading