Starta aktiebolag under 5 minuter

Dina stiftelsedokument skickas direkt till dig inom 24 timmar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta aktiebolag första gången. Du betalar endast för frakten, 499Kr + moms

  Slipp personligt ansvar

  Lägre skatt med utdelning

  Fulla avdragsrättigheter

  Statligt ansvarsskydd

Fyll i dina uppgifter

Börja här
Börja här

Starta aktiebolag som vanligaste bolagsformenI Sverige finns ett flertal olika företagsformer, några av dem bolag. Men bara bland bolagen finns det flera olika bolagsformer och det kan bli mycket att hålla ordning på emellanåt. Handelsbolag, Kommanditbolag och Aktiebolag. Begrepp som många har hört men aldrig brytt sig närmare om att fördjupa sig i. Det har aldrig funnits någon anledning. Aktiebolag är den bolagsformen, men vad är ett aktiebolag mer konkret? Det är bra att veta för den som överväger att starta ett eget företag någon gång i framtiden. Det är en av de företagsformer man kan välja att driva sitt företag som. Det är viktigt att välja rätt vid ett så stort beslut.

Ett aktiebolag är en juridisk person. Juridisk person är ett juridiskt begrepp för en sammanslutning. Denna sammanslutning har egen rättskapacitet. Med det menat att den har rättigheter och skyldigheter. En juridisk person kan ingå avtal, äga tillgångar och ådra sig skulder. Den juridiska personen kan också uppträda som part i domstol. Dessutom kan den ha anställda och äga saker. Ett aktiebolag blir en juridisk person i och med att det registreras hos Bolagsverket. När registreringen är helt klar får det också sitt organisationsnummer. 

Starta aktiebolag i praktiken

Men hur går det till för att komma igång med sitt aktiebolag nu? Det kräver som så mycket annat i världen kapital. Att starta ett aktiebolag kräver en relativt omfattande kapitalinsats. Det är därför viktigt att du som beslutar dig för att starta aktiebolag ser det som en investering redan från dag ett. Aktiekapitalet kan däremot användas till att köpa tillgångar som kommer att finnas kvar i företaget du bildar. Det är bra att veta att när mer än hälften av det registrerade aktiekapitalet är förbrukat gäller särskilda regler där du riskerar att bli personligt ansvarig och att få likvidera bolaget. Men det är en dager du ska försöka undvika till varje pris om du vill att aktiebolaget ska bli framgångsrikt. För att skydda aktiebolagets långivare bör det egna kapitalet, dvs tillgångarna minus skulderna, vara minst lika stort som aktiekapitalet.

För att sätta ett aktiebolag i kontrast till en annan företagsform kan du läsa mer om enskild firma och vad det innebär. 

image

admin
Date published: Nov. 15, 2022

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

Hitta mer information

Starta aktiebolag

Nyhetsartiklar

Om Oss

Kontakta oss


Följ oss på

Loading