Starta aktiebolag som grundskollärare
Om man vill starta en friskola så är det vanligaste att man gör detta genom att starta aktiebolag. Det allra viktigaste när man ska starta en friskola är dock att man har en verksamhetsidé som är bra och väl genomtänkt. Varför ska föräldrar välja just din skola och ska skolan ha en speciell inriktning? Annars finns egentligen inga formella krav på vilken utbildning man ska ha, men är man grundskollärare i grund och botten så har man så klart bra förutsättningar för att lyckas. Speciellt om man har jobbat några år och vet hur man vill att saker och ting ska skötas.
Innan man startar en friskola så måste man lämna in en ansökan till skolinspektionen för godkännande. Det är en hel del att tänka på när man fyller i ansökan. Skolan måste följa de bestämmelser som finns, som till exempel skollagen, läroplaner och skolformsförordningen. Självklart vill du ha kompetenta lärare och de måste anställas av dig. Du får inte hyra in lärare på kontrakt.
En annan viktig del man bör tänka på innan man ska starta aktiebolag är finansieringen av bolaget. Friskolor är lite speciella på det sättet eftersom finansieringen främst kommer att utgöras av skolpeng, vilket är ett bidrag man söker hos kommunen. Du får inte ta ut någon avgift av eleverna för att de ska få gå i din skola och du får inte heller ta ut en ansöknings- eller anmälningsavgift. Du kan dock få ta emot gåvor som är frivilliga.
Lokalen - ett problem
Tro det eller ej, men när det gäller lokalen så kan det sätta käppar i hjulet för många. Lokalerna måste vara ändamålsenliga och det kan ibland vara knepigt att hitta en bra sådan. En lösning kan vara att hyra in sig i en befintlig skolas lokaler, men det kan ibland vara svårt, så detta kan vara väl värt att titta på i ett tidigt skede.
Det kanske är lockande att starta aktiebolag och jobba för sig själv i en friskola, men du måste även få elever som vill komma till dig. Du behöver kompetenta lärare som brinner för samma sak som du själv. Friskolor har dock ofta väldigt gott rykte. Enligt Friskolornas riksförbund så får elever som går i fristående grundskolor 10 procent högre betyg än genomsnittet i Sverige. Fler elever når upp till målen och de är även bättre på ämnesprov. Kanske är detta vägen framåt eftersom skolorna i Sverige har haft lite av en kris på sistone.
Om det känns lockande att starta en friskola, så finns det mycket bra information att hitta på Internet.
admin
Date published: Nov. 15, 2022
More articles
by admin
Nov. 15, 2022
by admin
Nov. 15, 2022
by admin
Nov. 15, 2022
by admin
Nov. 15, 2022
by admin
Nov. 15, 2022