Starta aktiebolag under 5 minuter

Dina stiftelsedokument skickas direkt till dig inom 24 timmar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta aktiebolag första gången. Du betalar endast för frakten, 499Kr + moms

  Slipp personligt ansvar

  Lägre skatt med utdelning

  Fulla avdragsrättigheter

  Statligt ansvarsskydd

Fyll i dina uppgifter

Börja här
Börja här

Starta aktiebolag innebär skatteändringarAktiebolag är den företagsform där skiljelinjen mellan företag och dess ägare är tydligast. Denna skiljelinje ger det största ekonomiska skyddet en ägare som är en privatperson kan ha. I ett aktiebolag, liksom i ekonomiska föreningar, riskerar ägaren normalt bara det insatta kapitalet, medan ägaren av exempelvis en enskild firma, ett handelsbolag eller kommanditbolag är personligt ansvarig för företagets ekonomi. Detta är en av de största anledningarna aktiebolagsformen är så populär! Särskilt om den planerade verksamheten har stora risker eller en omfattande verksamhet.

För att kunna registrera aktiebolaget ska du skriftligen besluta att starta aktiebolaget i ett särskilt dokument, stiftelseurkunden. Därefter kan du skicka in en anmälan om att registrera aktiebolaget. I och med registreringen får företaget sitt namn och organisationsnummer. Ett aktiebolag får skydd för sitt namn i hela landet, så det gäller nationellt. 

Men vad måste man mer tänka på vid start av ett aktiebolag? En väldigt viktig del är skatterna. Aktiebolag är en företagsform och därför finns speciella krav för skatten som måste betalas. Särskilt vid ett aktiebolag, där du som privatperson både kan vara ägare till bolaget och ha en annan anställning hos ett annat företag, måste du tänka till så att du inte begår misstag vid betalningen av skatterna.

För personer som har en anställning gäller att de ska betala A-skatt på inkomst. Det är arbetsgivaren som drar av skatt på lönen och betalar arbetsgivaravgifter innan nettolönen betalas ut till den anställde. Den som bedriver näringsverksamhet kan efter ansökan hos Skatteverket bli godkänd för F-skatt. Ett godkännande för F-skatt innebär att det är företagaren själv som betalar preliminärskatten och egenavgifter till Skatteverket. Om du nu är en privatperson som äger ett aktiebolag och dessutom arbetar som anställd så måste du kombinera dessa två skatterna: A- och F-skatten blir tillsammans FA-skatten. FA-skatten kallas också F-skatt med villkor. ”F” i F-skatt står för företag och ”A” i A-skatt står för anställd. Ett godkännande för FA-skatt betyder i praktiken att företagaren har en A-skattsedel som används för anställningen, och en F-skattsedel som används för det egna företaget. F-skatt innebär att egenföretagaren själv betalar in skatter och egenavgifter på inkomster i näringsverksamheten. Arbetsgivaren gör skatteavdrag och betalar arbetsgivaravgifter för inkomsten från anställningen precis som vanligt. Det är inte helt ovanligt att en person som redan har anställning också väljer att starta en enskild firma vid sidan av sitt huvudsakliga arbete. Den enskilda personen måste ansöka om godkännande för FA-skatt direkt när företaget startas.

image

admin
Date published: Nov. 15, 2022

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

Hitta mer information

Starta aktiebolag

Nyhetsartiklar

Om Oss

Kontakta oss


Följ oss på

Loading