Vi använder cookies. När du använder vår webbplats så godkänner du därmed även användandet av cookies.X

Antal bolagsregistreringar utförda
  • 2
  • 3
  • 1
  • 6
  • 6

Starta aktiebolag genom franchisingOm du tycker att det verkar krångligt att starta företag från grunden, så är franchising ett alternativ. Ett mycket bra alternativ, när man tänker efter. Systemet franchising går ut på att man har en franchisegivare och många franchisetagare. Givaren hyr ut sitt varumärke och står för sitt ibland speciella sätt att driva företaget och som franchisetagare måste du gå med på att sköta företaget och driften på det sätt som givaren har valt. Hela kedjan ska skötas identiskt.

Drömmer du om att bli företagare och komma igång snabbt med att starta företag, så är detta drömmen för dig. Du får dra nytta av det varumärke som redan är etablerat på marknaden och ett koncept som faktiskt är beprövat och fungerar. Du får helt enkelt ta klivet in i en helt färdig organisation och du kommer att få utbildning från franchisegivaren. Det som är ett stort plus i kanten är att du inte heller behöver oroa dig eller bekosta marknadsföring, eftersom detta sköts av franchisegivaren. Nackdelen är dock att du blir ganska låst. Du kan inte gå in och ändra på koncept eller hur saker och ting ska skötas. Du måste även vara beredd på att jobba järnet från dag ett. Franchisegivaren kommer så klart att hålla koll på dig för att se hur det går och troligtvis ta fram piskan om det behövs.

En annan sak du behöver tänka på när du ska starta aktiebolag genom franchising är att du måste betala en engångssumma till franchisegivaren. Beloppet här kan variera ganska mycket, men man kan räkna med att ju mer känt företagsnamnet är, desto mer behöver man betala. Det är ganska logiskt. Du måste sedan betala en löpande avgift till franchisegivaren och detta beräknas ofta på omsättningen. Se till att du läser avtalet ordentligt, så att du vet precis vad som gäller innan du startar ditt företag.

Precis som när man startar vilket företag som helst, så behöver du även en affärsplan. Detta ger dig tydliga mål och det ger dig en mycket bra översikt över ditt företag. Du bör även ha med din budget här. Budgeten kommer snabbt att visa om du kommer att kunna få den vinst som du eftersträvar och kommer att ge en klar indikation på om det är värt för dig att satsa på detta franchiseavtal eller inte. Mycket viktigt alltså.

Som franchisetagare måste du registrera ditt företag, precis som man måste med alla företag. Se också till att du vet vad som gäller angående skatter, försäkringar och bokföring. Vanligtvis är det inga problem att starta ett franchiseföretag som aktiebolag, men kolla för säkerhets skull vad som står i avtalet med givaren innan du ansöker. 

Starta aktiebolag under 5 minuter

Fyll i dina uppgifter

image
David Hagberg  63 visningar
Senast uppdaterad: 2019-04-02 10:22
businessman