Starta aktiebolag under 5 minuter

Dina stiftelsedokument skickas direkt till dig inom 24 timmar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta aktiebolag första gången. Du betalar endast för frakten, 499Kr + moms

  Slipp personligt ansvar

  Lägre skatt med utdelning

  Fulla avdragsrättigheter

  Statligt ansvarsskydd

Fyll i dina uppgifter

Börja här
Börja här

Lön vid anställning när du vill starta aktiebolag

Att starta aktiebolag och anställa personal - regler som gäller

Om du har startat eller vill starta aktiebolag för att sedan anställa någon är det bra att vara medveten om alla omkostnader det kräver som arbetsgivare. Som företagare och arbetsgivare är du skyldig att betala skatt och även arbetsgivaravgifter för alla dina anställda på bolaget. Allt som man behöver veta om att starta aktiebolag och hjälp att få finns på starta-aktiebolag.se. För att du ska vara skyldig detta krävs att personen du arbetar för får mer än 1000 kronor betalt av dig årligen. Det andra kravet är att hen är har A-skatt. Detta gör dig som arbetsgivare skyldig till att stå för avgifter och skatt. För att kunna beräkna dessa avgifter måste du sammanställa underlag för alla de utgifter som finns gällande den anställda. Samla all information om ersättningar för arbetet och se sedan vilka som är skattepliktiga. Exempel på ersättningar är lön, förmåner och kostnadsersättningar (exempelvis traktamente och bilersättning).


Skatteavdrag för att anställa och starta aktiebolag

Det spelar roll om du ska betala ut ersättning (ofta lön) för arbete som är tillfälligt eller huvudsakligt. Att starta aktiebolag och sedan anställa är inte enkelt men det finns hjälp att få och mallar att följa. Som företagare gör du skatteavdrag på olika sätt. Du kan följa skattetabellen om den ersättning du betalar ut är den huvudsakliga inkomsten för mottagaren. Om inkomsten istället är en sidoinkomst för mottagaren ska du som företagare och arbetsgivare skatta 30 % på det arvodet. Det finns också fall då skatteverket har tagit ett särskilt beslut, då gäller det för skatteavdraget på anställda på ditt aktiebolag.

Du som har startat eller vill starta aktiebolag för att sedan anställa är inte ansvarig för att tillhandahålla A-skattsedeln. Detta är upp till var och en av de anställda att ge dig som visar vilken skattetabell du ska utgå ifrån när du betalar. Det står ofta med ett nummer som indikerar vilken av alla skattetabeller som är aktuell. Numret står inte för vilken procent skatt som ska dras av utan vilket nummer tabellen har. Att starta aktiebolag med anställda är en knepig process men allt är designat för att göra det så enkelt som möjligt för dig som företagare och arbetsgivare.

image

admin
Date published: Nov. 15, 2022

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

Hitta mer information

Starta aktiebolag

Nyhetsartiklar

Om Oss

Kontakta oss


Följ oss på

Loading