Starta aktiebolag under 5 minuter

Dina stiftelsedokument skickas direkt till dig inom 24 timmar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta aktiebolag första gången. Du betalar endast för frakten, 499Kr + moms

  Slipp personligt ansvar

  Lägre skatt med utdelning

  Fulla avdragsrättigheter

  Statligt ansvarsskydd

Fyll i dina uppgifter

Börja här
Börja här

Lär känna livsmedelsmomsen när du ska starta företag

När du ska starta företag ska du registrera F-skatt och sannolikt också registrera dig för moms. Momsen är en skatt på varor och tjänster som alla konsumenter betalar när de köpet något. Men det är viktigt för dig att veta hur mycket moms du ska lägga på de varor och tjänster du erbjuder dina kunder i din verksamhet. Det skiftar kraftigt i hur mycket moms som ska betalas beroende på vilken typ av produkt eller tjänst det är frågan om.

Olika moms i Sverige

När du säljer vissa varor och tjänster ska du inte ta ut 25 procents moms utan i stället 12 eller 6 procent. I vissa fall ska du inte ta ut någon moms alls. När det gäller livsmedel är det något av de två förstnämnda som gäller. Du som är verksam som egen företagare i livsmedelsbranschen och erbjuder olika former av livsmedel i din verksamhet kommer alltså stöta på olika momssatser. Det är viktigt för dig att veta vilken moms som gäller till vilken produkt. Annars kan det bli väldigt fel i faktureringen och vidare i bokföringen.

Antalet momssatser är alltså inte så många. I Sverige finns bara tre stycken och momsfritt. Men summorna skiftar kraftigt. Om det blir fel när du ska betalt kan det därför ha stor inverkan på ditt företags ekonomi. Antingen att du lagt på för mycket eller för lite moms.


Moms på livsmedel

När det gäller livsmedel är momsen normalt 12 procent. Men inte alltid. Livsmedel är alla bearbetade eller obearbetade ämnen eller produkter som är avsedda att ätas av människor. Till livsmedel räknas även ämnen som avsiktligt tillförts livsmedel under framställning, beredning eller behandling. Räknas gör också alkoholfria drycker samt lättöl och folköl. Dricksvatten som säljs på flaska eller liknande räknas också som livsmedel. Tuggummi är också livsmedel. Mjölk är livsmedel, även vid försäljning till ett mejeri. Dessutom är spannmål livsmedel. Även vid försäljning till en kvarn.

Men momsen är 25 procent på vissa livsmedel. Även om dessa inte utgör en lika stor grupp som föregående. När det gäller dricksvatten från vattenkran exempelvis. Spritdrycker, vin och öl med högre alkoholhalt än folköl räknas också till denna momssats.

Produkter som inte är livsmedel

Det finns förstås även sådant som inte är livsmedel och därmed har 25 procent moms. I denna grupp återfinns foder och levande djur, med undantag för ostron och skaldjur som säljs levande som livsmedel. Dessutom räknas tobak och tobaksprodukter till denna grupp. Narkotika och psykofarmaka räknas också hit. Samt restsubstanser och främmande ämnen har också 25 procent moms. Läkemedel tillhör denna grupp men om läkemedlet lämnas ut mot recept eller om du säljer till sjukhus kan det vara momsfritt.

Om du tycker det är krångligt med moms och F-skatt när du ska komma igång med att starta företag finns det hjälp att få. Det är inte lätt att förstå Sveriges alla skatter. Men som företagare är det lika bra att du vänjer dig. Det är en värld av skatter och avdrag som kan ligga dig både till för-och nackdel.

Skribent: Rasmus Orsén

image

admin
Date published: Nov. 15, 2022

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

Hitta mer information

Starta aktiebolag

Nyhetsartiklar

Om Oss

Kontakta oss


Följ oss på

Loading