Starta aktiebolag under 5 minuter

Dina stiftelsedokument skickas direkt till dig inom 24 timmar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta aktiebolag första gången. Du betalar endast för frakten, 499Kr + moms

  Slipp personligt ansvar

  Lägre skatt med utdelning

  Fulla avdragsrättigheter

  Statligt ansvarsskydd

Fyll i dina uppgifter

Börja här
Börja här

Handlar ditt aktiebolag med olika valutor?Privat har vi kanske alla känt av det. Man ska resa utomlands och tittar på växelkursen och förundras över hur dyrt allt har blivit, eller hur billigt det har blivit på sista tiden. Detsamma gäller så klart när ditt aktiebolag handlar med andra valutor.

Svenska kronan försvagas

Om den svenska kronan antingen stärks eller försvagas, så kommer det att få konsekvenser i ditt aktiebolag. Om du exporterar till andra länder eller om du importerar är då avgörande för hur det ena eller det andra påverkar dig. Om du exporterar varor och får betalt i annan valuta så kommer en svagare krona att påverka dig positivt. Du får då fler svenska kronor för en dollar, till exempel. Får du däremot betalt i SEK så kommer du inte att se någon skillnad, men din kund får betala mindre. Därför säger man ibland att det är bra för affärerna när svenska kronan står lågt. Det är då mycket mer attraktivt för kunder utomlands att välja att göra affärer med den svenska marknaden.

Vad händer i ditt aktiebolag då svenska kronan stärks

Om den svenska kronan istället stärks så blir det så klart det omvända scenariot än det ovan. Om ditt aktiebolag importerar produkter så är en stark krona mycket bra för dig eftersom det då inte kostar dig lika många kronor att betala för en dollar. Exporterar du blir det dock dyrare för din kund och värdet av andra valutor sjunker, så du får i praktiken inte lika mycket betalt.

Andra valutor varierar

Det är så klart inte bara svenska kronan som går upp och ner, utan alla andra valutor också. Det som är bra att tänka på är att man faktiskt kan tjäna lite pengar på att göra betalningar genom att ta betalt vid rätt tidpunkt. Detta går inte alltid att pricka in, men man kan i alla fall vara medveten om detta. Försök förutspå kurvorna för olika valutor. Speciellt om man vet med sig att man har en väldigt stor summa pengar att ta emot eller som man ska skicka utomlands.

Det där med valutor är så klart inget man precis kan kontrollera. Man kan dock hålla ett öga på hur det ser ut på valutamarknaden. Tror man att en planerad framtida händelse i världen kommer att påverka valutamarknaden så kan man ju faktiskt vara lite smart och vänta eller vara snabb när det gäller en kundfordring eller betalning utomlands. Sedan är det också så att många valutor följs åt. Om Euro förstärks, så förstärks ofta även den svenska kronan, till exempel.

 

image

admin
Date published: Nov. 15, 2022

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

Hitta mer information

Starta aktiebolag

Nyhetsartiklar

Om Oss

Kontakta oss


Följ oss på

Loading