Starta aktiebolag under 5 minuter

Dina stiftelsedokument skickas direkt till dig inom 24 timmar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta aktiebolag första gången. Du betalar endast för frakten, 499Kr + moms

  Slipp personligt ansvar

  Lägre skatt med utdelning

  Fulla avdragsrättigheter

  Statligt ansvarsskydd

Fyll i dina uppgifter

Börja här
Börja här

F-skatten kommer inte av sig självF-skatt måste du betala om du har ett eget aktiebolag

F-skatt är inte bara någonting som händer automatisk eller som någon annan tar hand om dig. Du måste själv som individ ansöka och ha koll på F-skatten och allt som har med denna skatt att göra är ditt ansvar. Det kan verka en jobbig och svår uppgift som kan ha allvarliga (och olagliga) konsekvenser om du gör fel. Men F-skatten är något du behöver ta hand om, om du till exempel ska starta ditt egna aktiebolag.

Hur får jag F-skatt och när får jag den?

Det första du måste gör vid start av ett eget företag, till exempel ett aktiebolag, är att registrera det. Det måste du absolut göra innan du kan ansöka om F-skatten. Utan F-skatten har Skatteverket inget att jobba med eftersom din näringsverksamhet inte syns eller finns någonstans. När registreringen har kommit in ansöker du om att bli godkänd för F-skatt. För att bli det måste du lämna in en preliminär inkomstdeklaration där alla uppgifterna finns som Skatteverket vill ha. Bland annat företagets förväntade överskott, det vill säga vinst måste finnas med men även andra viktiga siffror och tal. Om F-skatten blir godkänd måste din näringsverksamhet kunna stå på egna ben och vara självständig, ha ett vinstsyfte och vara varaktig med en långsiktig verksamhet och plan. Skatteverket måste vid varje enskilt fall avgöra och överväga om den som söker för att bli godkänd för F-skatten anses bedriva eller ha för avsikt att bedriva näringsverksamhet. För att bli godkänd för F-skatt måste du alltid ha för avsikt att bedriva näringsverksamhet.

Den preliminära inkomstdeklarationen du lämnat in används av Skatteverket för att beräkna hur mycket du ska betala till staten i debiterad preliminärskatt. Efter inlämningen av dokumentet och skatteverkets beslut får du reda på om din debiterade preliminärskatt och hur mycket den är och när den ska betalas. För mindre företag gäller att F-skatten ska betalas årsvis till Skatteverket, vid ett specifikt datum.

Fall där det är omöjligt med F-skatt

I vissa fall kan man inte bli godkänd för att få F-skatt. Ett exempel på ett sådant fall är om ett lagerbolag är ett aktiebolag som har grundats för att byta ägare och först efter ägarbytet börjar verksamheten. Ett annat exempel är om personen som lämnar in en ansökning för F-skatt är delägare i ett svenskt handelsbolag eller kommanditbolag. I det här fallet ska Skatteverket inte besluta om godkännande för F-skatt om hens inkomster bara kommer från bolagets vinst. Det är också omöjligt med F-skatt om ett gift par som har näringsverksamhet tillsammans, där den ena partnern är företagsledare och den andre medhjälparen. Det är bara företagsledaren som anses bedriva näringsverksamheten på pappret och den enda av de båda som kan ansöka om F-skatt. Man måste alltså tänka sig för när man startar ett aktiebolag.

image

admin
Date published: Nov. 15, 2022

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

Hitta mer information

Starta aktiebolag

Nyhetsartiklar

Om Oss

Kontakta oss


Följ oss på

Loading