Starta aktiebolag under 5 minuter

Få dina stiftelsedokument direkt till din e-post inom 24 timmar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta aktiebolag första gången. Priset är 990 kr+ moms.

Fyll i dina uppgifter

Delbetala ditt aktiebolagEtt aktiebolag är en så kallad juridisk person och detta betyder att ägaren eller delägarna inte är personligt ansvariga för företagets skulder. Detta är det första som bör lugna dig. Det betyder alltså i praktiken att om ditt företag hamnar i kris och inte kan betala sina skulder, så blir inte du som privatperson bestraffad på något sätt. Du kommer själv aldrig att bli betalningsskyldig för det ditt företag är skyldig. Just denna faktor skänker ofta ett lugn hos den som startar ett aktiebolag.

Det man dock måste gör är att hosta upp 50 000 kronor för att kunna bilda bolaget. Detta kapital kan dock vara en tillgång som motsvarar samma värde, till exempel en maskin som man ändå behöver i företaget. Det finns även möjlighet att öppna ett aktiebolag med så kallad apportegendom. Detta är ett sätt att betala summan med egendom istället för pengar. Egendomen kan till exempel vara en fastighet eller en bil. Ett aktiebolag kan dock ha en eller flera delägare och då blir det inte så mycket att betala per person. Om man tycker att 50 000 kronor är mycket pengar, så kan man hitta en delägare som man vill och vet att man kan jobba ihop med. Visst, man kan fortfarande förlora dessa pengar om företaget går riktigt dåligt, men man riskerar samtidigt inte allt man äger och har, vilket är fallet om man startar en enskild firma eller ett handelsbolag.

En annan fördel med att starta ett aktiebolag är att man ofta kan göra vinstuttag ur rörelsen till lägre skatt än man kan med andra företagsformer och detta är så klart bara positivt. Det är ganska vanligt att man startar upp en ny firma som en enskild firma eller som ett handelsbolag och när man har kommit ordentligt på fötter så ombildar man företaget till att bli ett aktiebolag, eftersom man bland annat då får ta del av dessa fördelar.

Något annat som man bör känna till är att man varje år måste lämna in en årsredovisning. Om man är ett litet företag så behöver man inte anlita någon revisor, men det kan ändå vara bra så att allt blir rätt och riktigt. En revisor kan ju även alla regler när det gäller vilka avdrag man har möjlighet att göra, så det kanske till och med lönar sig i slutändan. I alla fall om man inte är riktigt insatt i detta själv.

Om du just nu sitter och svettas lite och funderar på om, och i så fall hur, du ska gå tillväga för att starta ett aktiebolag, så ta ett djupt andetag. Det är inte så svårt som du tror! Det är ofta ett stort steg att starta ett aktiebolag och det kanske till och med kan kännas överväldigande, men det finns alltid experthjälp att tillgå om man skulle vilja.

image
David Hagberg  691 visningar
Senast uppdaterad: 4/2/2019 11:11 AM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

Följ oss på

facebook instagram youtube
footer desktop
footer mobile