Starta aktiebolag under 5 minuter

Dina stiftelsedokument skickas direkt till dig inom 24 timmar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta aktiebolag första gången. Du betalar endast för frakten, 499Kr + moms

  Slipp personligt ansvar

  Lägre skatt med utdelning

  Fulla avdragsrättigheter

  Statligt ansvarsskydd

Fyll i dina uppgifter

Börja här
Börja här

Att starta europabolagEtt europabolag är en typ av aktiebolag som låter dig syssla med gränsöverskridande verksamhet. Det fungerar som en juridisk person, och för att starta europabolag krävs ett aktiekapital på minst 120 000 euro. Som namnet antyder så gäller denna bolagsform för företag inom Europa. Företagets huvudkontor och säte måste också ligga i ett och samma land.

Ett europabolag kan antingen startas genom en ombildning, fusion, holdingbolag eller dotterbolag. Nedan kan du läsa mer om de kriterier som gäller för att starta europabolag och hur ett sådant bolag fungerar. Om du inte redan startat företag kan du göra detta via en onlinetjänst. Då får du hjälp att ansöka på ett enkelt och smidigt sätt.

Kriterier för att bilda ett europabolag

Det går inte att starta europabolag som privatperson. Det är bara redan existerande företag eller föreningar som kan bilda denna typ av bolag. Företaget måste också ha sitt huvudkontor och säte inom EES (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet).

På följande sätt kan man starta ett europabolag:

  • Ombilda ett existerande aktiebolag som haft ett dotterbolag i en annan medlemsstat i minst två år.
  • En fusion mellan två eller flera aktiebolag från minst två europeiska länder.
  • Etablera ett holdingbolag där två eller fler av aktiebolagen som ingår följer olika länders lagstiftning. Alternativt att bolaget haft en filial eller dotterbolag i ett annat europeiskt land under minst två år.
  • Bilda ett dotterbolag där två eller fler av bolagen som ingår följer olika länders lagstiftning. Alternativt att bolaget haft en filial eller dotterbolag i ett annat europeiskt land under minst två år.
  • Ett europabolag kan också bildas som dotterbolag till ett redan existerande europabolag.

Om ditt företag uppfyller något av kriterierna ovan har du möjlighet att starta europabolag. Tänk på att ett europabolag som är baserat i Sverige måste ha en revisor, och följa de allmänna krav som annars gäller för vanliga aktiebolag i landet. Det innebär också att alla europabolag måste lämna in en årsredovisning. Det ekonomiska ansvaret i ett europabolag ligger på varje enskild aktieägare. Man är därmed själv ansvarig för den del av aktiekapitalet man tecknat. Skatter och avgifter betalas sedan i de EES-länder där europabolagets kontor är belägna.

Starta europabolag online

För att starta ett europabolag krävs först ett aktiebolag som verkar inom EES. Om du inte redan har ett företag är första steget att starta aktiebolag online. Här får du hjälp med hela processen samma dag som du registrerar dig. Tack vare en handläggare som personligen kontrollerar din ansökan behöver du inte oroa dig för eventuella misstag. Din ansökan behandlas snabbt och inom kort har du företagets organisationsnummer och alla nödvändiga dokument. Efter detta kan du sedan starta europabolag om ditt företag uppfyller kriterierna ovan.

Att bilda ett europabolag gör det lättare för dig att etablera din verksamhet i andra europeiska länder. Det ger företaget både större rörlighet, tydligare regler för arbetstagarnas inflytande och förenklar omgrupperingen av verksamheten. Gör om ditt aktiebolag till ett europabolag idag och upptäck alla nya möjligheter du får på den europeiska marknaden.

image

admin
Date published: Nov. 15, 2022

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

Hitta mer information

Starta aktiebolag

Nyhetsartiklar

Om Oss

Kontakta oss


Följ oss på

Loading