Starta aktiebolag under 5 minuter

Dina stiftelsedokument skickas direkt till dig inom 24 timmar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta aktiebolag första gången. Du betalar endast för frakten, 499Kr + moms

  Slipp personligt ansvar

  Lägre skatt med utdelning

  Fulla avdragsrättigheter

  Statligt ansvarsskydd

Fyll i dina uppgifter

Börja här
Börja här

Att starta aktiebolag i SverigeOm man ska starta aktiebolag så finns det en hel del ord som man kanske aldrig tidigare har stött på. Det finns terminologi som kan kanske aldrig riktigt har bekantat sig med. Detta gäller kanske både för svenskar som ska starta bolag, såväl som för invandrare från olika länder.

Ordet näringsverksamhet är ett sådant där ord som man kanske själv måste stanna upp och tänka efter lite innan man kommer på betydelsen. Eller så får man helt enkelt googla det. Näringsverksamhet är i alla fall en verksamhet som bedrivs av en juridisk person, till exempel aktiebolag. Det är även en verksamhet som bedrivs av en fysisk person om verksamheten är självständig, drivs i vinstsyfte och är en varaktig verksamhet. Det ska alltså vara mer än en hobbyverksamhet.

Att tänka på innan man ska starta aktiebolag

För det första så är det bra att känna till att om du är medborgare i ett annat land, men som numera bor i Sverige har du samma rättigheter och skyldigheter när det gäller att driva företag som en svensk medborgare. Är du från EU eller Norden så behöver du inte uppehållstillstånd. Men det behöver du däremot om du är från ett land utanför EU och vill starta aktiebolag i Sverige.

Du vill så snart som möjligt registrera ditt företag och det kan du göra direkt här på vår sida. Fundera då även på om du vill skydda ditt företagsnamn och ditt varumärke. Du behöver numera anmäla verklig huvudman, så se till att även göra detta i samband med registreringen. Det blir enklast så. Du vill också skicka in en ansökan om att bli registrerad och godkänd för F-skatt och moms. Får du även lön från en annan arbetsgivare, så ska du registrera dig för FA-skatt.

Om du kommer att anställa någon i ditt företag så behöver du också registrera dig som arbetsgivare. Beroende på vilken typ av verksamhet du bedriver, så kanske det behövs tillstånd som du också måste söka. Mycket pappersarbete blir det, men det är viktigt att ha koll på sin bokföring. Idag finns det till och med gratis bokföringsprogram på webben som gör det lätt att hålla reda på sina räkenskaper. Vad som är viktigt är dock att om du kommer att ta kontant betalning är att i en butik eller liknande så behöver du anmäla kassaregister. Du behöver även ett VAT-nummer om du kommer att köpa varor och tjänster från andra länder. Men det får du automatiskt när du registrerar dig för moms.

Förhoppningsvis har du nu fått en liten inblick i vad det innebär att starta aktiebolag i Sverige. Det kan kännas ganska komplicerat. Men tänk på att många av momenten som beskrivits här är något du endast behöver pyssla med en gång. Sedan är det klart. Du får helt enkelt beta av en sak i taget och då blir det faktiskt inte så komplicerat som det kanske verkar vid första anblicken.

image

admin
Date published: Nov. 15, 2022

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

Hitta mer information

Starta aktiebolag

Nyhetsartiklar

Om Oss

Kontakta oss


Följ oss på

Loading