Starta aktiebolag under 5 minuter

Få dina stiftelsedokument direkt till din e-post inom 24 timmar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta aktiebolag första gången. Priset är 990 kr+ moms.

Fyll i dina uppgifter

Årsbokslut grund för inkomstdeklaration

Alla företag är bokföringsskyldiga. Efter varje beskattningsår ska du som enskild näringsidkare göra ett årsbokslut. Årsbokslutet ligger till grund för din inkomstdeklaration. Men du måste registrera F-skatt om du ska kunna göra en inkomstdeklaration i slutet av året och redovisa vad som hänt i verksamheten.

Förenklat årsbokslut upp till 3 miljoner

Du som bedriver enskild näringsverksamhet med en årsomsättning på högst 3 000 000 kronor kan upprätta ett förenklat årsbokslut. Förenklat årsbokslut ska inte lämnas in till Skatteverket. Hur gör du då detta? Jo, deklarerar du elektroniskt kan du hämta uppgifter från det förenklade årsbokslutet till Balans- och resultaträkningen i bilaga NE.

Kom ihåg att enligt Bokföringslagen och Bokföringsnämndens regler för förenklat årsbokslut måste du skriva ut och skriva under ditt förenklade årsbokslut. Inklusive alla underlag som hör till. Underskrift krävs på underlaget B6 Varulager för att intyga att lagerspecifikationen upptar samtliga lagertillgångar. Samt att någon lagertillgång inte avsiktligen undantagits eller tillagts. Som företagare är det mycket att ha god förståelse för bokföringslagar. Annars kan det slå mot företagsekonomin hårt. I en enskild firma är du dessutom personligt ansvarig och missköter du den kan det slå mot dig själv och din privata ekonomi. Vilket inte är fallet i ett aktiebolag.


Lag på att spara årsbokslutet

Oavsett hur du väljer att göra ditt årsbokslut ska du skriva under och spara det i 7 år. Det är lag på det. Du behöver däremot inte skicka in det till Skatteverket. Det finns flera olika sätt som du kan göra ditt bokslut på som enskild näringsidkare. Möjligheten finns utöver förenklat bokslut att du kan göra ditt årsbokslut i ett redovisningsprogram eller på papper.

För att det ska vara möjligt att göra ett bokslut som enskild näringsidkare måste du vara registrerad för F-skatt. Det är ett bevis på att du betalar dina skatter och avgifter. Vilket stärker din trovärdighet mot omvärlden, såsom mot kunder och leverantörer. Om du tycker det verkar krångligt med F-skatt så kan Svensk bolagsförmedling hjälpa dig att komma igång snabbt och enkelt med att registrera F-skatt för bara 1499 kronor. Du slipper tänka på att någonting skulle kunna gå fel när du exempelvis ska fylla i papper som ska skickas in till myndigheterna. När du har ditt F-skattebevis är allting lugnt inför inkomstdeklarationen också. Det blir mycket enkelt att redovisa vad som hänt under året som har gått. Du kommer i kontakt med dem här.

Företagsformernas betydelse

Oavsett vilken företagsform du väljer att starta upp så bör du ha F-skatt. Annars kan du inte fakturera. Det kan bli väldigt krångligt när du ska ta betalt av kunder och få inkomster i verksamheten. F-skatt är dessutom ett måste för handelsbolag, kommanditbolag och aktiebolag. Det spelar ingen roll vilken typ av verksamhet du har när det gäller att registrera F-skatt. Det handlar om att ge dig ett förtroendeuppdrag att betala in skatter och avgifter.

Skribent: Rasmus Orsén

image
David Hagberg  1065 visningar
Senast uppdaterad: 2/1/2019 11:22 AM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

Följ oss på

facebook instagram youtube
footer desktop
footer mobile