Starta aktiebolag under 5 minuter

Dina stiftelsedokument skickas direkt till dig inom 24 timmar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta aktiebolag första gången. Du betalar endast för frakten, 499Kr + moms

  Slipp personligt ansvar

  Lägre skatt med utdelning

  Fulla avdragsrättigheter

  Statligt ansvarsskydd

Fyll i dina uppgifter

Börja här
Börja här

5 saker du måste tänka på innan du startar aktiebolag

Det kan kännas komplicerat och svårt att starta aktiebolag, men det behöver det inte alls vara. Det kommer dock att dyka upp många frågor, vilket är helt naturligt.

5 saker att tänka på:

  1. Produkten eller tjänsten som ditt företag ska sälja är säkert otroligt genomtänkt på alla sätt, men hur är det med affärsplanen? Det är bra att sätta sig ner och riktigt gå igenom vad det är man vill uppnå och hur fort. Är ni flera som ska starta företag tillsammans så är just denna fasen kanske allra viktigast. Ni måste se till att ni från början jobbar åt samma håll och med samma mål. Skriv ner hur ni tänker så att ni enkelt kan gå tillbaka och titta på vad planen var från början.
  1. När man ska starta aktiebolag så ska man skicka in en anmälan om att registrera bolaget. Vanligtvis ansöker man på samma gång om F-skatt och att få sitt momsregistrerings- eller VAT-nummer. Vill man överlåta pappersarbetet till någon annan, så kan man få experthjälp av starta-aktiebolag.se. Här kan man även få andra mycket bra tips och råd som ny företagare.
  1. När man ska starta ett aktiebolag i Sverige så krävs det att man sätter in 50 000 kronor i aktiekapital. Det är bra att fundera på hur man ska få ihop dessa pengar. Banklån kan vara aktuellt, men det är också bra att känna till att det finns något som heter apportegendom. Detta innebär, i korta drag, att om man till exempel har en dyr kaffemaskin som man behöver för att starta sin caféverksamhet, så kan man använda en del av de 50 000 för att köpa in denna maskin. Det finns dock vissa regler här, men det kan vara väl värt att kika på om det är aktuellt för just ditt företag.
  1. Det är bra att ta kontakt med banken i ett tidigt stadium. Dels ska man sätta in sitt företags aktiekapital på banken, men det är också bra att öppna ett bankkonto med bankgiro och Swish-nummer så att allt är klart när man är redo att köra igång verksamheten.
  1. Det är numera lag på att man måste anmäla verklig huvudman när man ska starta aktiebolag. Detta är ett nytt EU-direktiv som innebär att alla aktiebolag, handelsbolag eller motsvarande, ska meddela vem som bär det högsta ansvaret och vem som står för kontrollen i bolaget. Detta gör man för att förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism.


Innan man startar aktiebolag

Det kan vara bra att stanna upp och tänka till en extra gång innan man ska starta aktiebolag och försöka göra saker och ting i rätt ordning. Det kommer att löna sig i slutändan. Stort lycka till med ditt företagande!

Skribent: Rasmus Orsén

image

admin
Date published: Nov. 15, 2022

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

Hitta mer information

Starta aktiebolag

Nyhetsartiklar

Om Oss

Kontakta oss


Följ oss på

Loading