Starta aktiebolag under 5 minuter

Få dina stiftelsedokument direkt till din e-post inom 24 timmar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta aktiebolag första gången. Priset är 990 kr+ moms.

Fyll i dina uppgifter

Underskott av kapital när du ska starta aktiebolagMan kan inte sticka under stol med att om man talar om underskott av kapital så är det pengar som på något sätt gått förlorade. Som nybliven företagare kan detta vara en liten mardröm när man precis startat upp. Men allt behöver inte gått förlorat, det är det som är poängen med den här artikeln och man ska absolut inte dra sig för att starta företag.

Ett exempel på underskott av kapital är om du sålt aktier eller fonder med förlust, det vill säga att du fick mindre för dem när du sålde dem än när du köpte dem. Detsamma gäller om du som företagare betalar ränta på banklån som du ofta behöver ta när du ska starta aktiebolag. Den som har underskott av kapital kan dock få en skattereduktion.

Regeln som gäller här är att om du får underskott av kapital så får du göra avdrag. Du får en skattereduktion för underskottet och skatten minskas med 30 procent på de första 100 000 kronorna av underskottet och med 21 procent på resten av underskottet. Om det skulle vara så att man har investeraravdrag och detta ingår i underskottet, så får man alltid skattereduktion med 30 procent på investeraravdraget. Det är bra att känna till när man ska starta företag. Kanske är just detta otroligt viktigt för dig när du ska starta upp.

Du kan så klart även få ett överskott av kapital om du säljer aktier med vinst eller, mot förmodan, får in ränta för sparade pengar. Man beräknar underskott eller överskott genom att se på sina kostnader och inkomster och så ser man om det blir plus eller minus i slutändan. Det som kan vara lite knepigt är när man ska räkna ut räntekostnader, eftersom dessa ofta är löpande, så man måste försöka hitta ett bra sätt att lägga ihop dessa. Detsamma gäller även för löpande intäkter så klart.

Om du ska starta aktiebolag och märker att du får ett underskott av kapital, så behöver du inte misströsta. Du har möjlighet att ta denna förlust och få avdrag för framtida överskott som kommer att komma när du startat upp och kommit igång på riktigt, och går med vinst. Om du startar företag av en litterär eller konstnärlig natur så kan du få göra detta avdrag tidigare. Det gäller även om du har en fastighet som ägs av en juridisk person, till exempel ditt aktiebolag. Detsamma gäller också om ett andelshus eller en näringsbostadsrätt ingår när du startar företag.

 

image
David Hagberg  1085 visningar
Senast uppdaterad: 4/2/2019 10:45 AM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

Följ oss på

facebook instagram youtube
footer desktop
footer mobile