Starta aktiebolag under 5 minuter

Dina stiftelsedokument skickas direkt till dig inom 24 timmar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta aktiebolag första gången. Du betalar endast för frakten, 499Kr + moms

  Slipp personligt ansvar

  Lägre skatt med utdelning

  Fulla avdragsrättigheter

  Statligt ansvarsskydd

Fyll i dina uppgifter

Börja här
Börja här

Starta företag – underskott av kapital vid avveckling eller konkursOm du står inför att starta aktiebolag och verkligen vill tänka på alla möjliga, och kanske även omöjliga scenarion som framtiden kan ge, så dyker kanske frågan upp vad som händer med underskott av kapital om man avvecklar sitt företag eller går i konkurs. När man talar om underskott av kapital så menar man alltså pengar som har gått förlorade till exempel genom en förlust på sålda aktier eller räntebetalningar på lån. Vanligtvis får man göra avdrag på detta underskott och om man precis har startat upp så kan man få göra avdrag tidigare än annars. Men om man avvecklar sitt företag eller går i konkurs så gäller andra regler.

En näringsverksamhet upphör egentligen så fort det inte längre finns några tillgångar eller skulder kvar i företaget. Året efter att företaget har upphört så får du dra av 70 procent av den slutliga förlusten och detta gör du i din deklaration. Avdraget gör du som kapitalförlust i inkomstslaget kapital. Om din verksamhet upphör under 2017 så får du dra av det slutliga underskottet i deklarationen som du skickar in 2019. Du får fördela avdraget under 2019, 2020 och 2021. För att detta ska fungera som tänkt så måste du dock ha betalat in tillräckligt med skatt för att kunna utnyttja denna reduktion och det är därför detta är så viktigt att veta innan du startar upp ditt företag. Det är bra att utnyttja denna skattereduktion så snart du bara kan om ditt företag skulle upphöra.

Det är kanske inget man vill tänka på i stunden man ska starta aktiebolag, men om du startar upp och ditt företag skulle gå i konkurs så får du inte göra avdrag för förlust för konkursåret. Konkurs i aktiebolag regleras både av konkurslagen och aktiebolagslagen. Även förmånsrättslagen är viktig här, så det är bra att läsa på dessa innan man ska starta företag.

Om du startar aktiebolag och kommer på obestånd, så betyder det att företaget inte kan betala sina skulder. Om detta inte bara anses som en tillfällig fas, så ska företaget sättas i konkurs. Det går till som så att styrelsen i ett företag som har en fordran på ditt företag begär att det sätts i konkurs. Vanligtvis sker detta genom kontakt med tingsrätten på den plats där bolaget är registrerat. Detta gäller så klart även omvänt, så det kan vara du som startar företag som kommer att behöva förklara någon annan i konkurs om du får en fordran som de inte kan betala.

Är du på väg att starta aktiebolag, men tycker du att regler och pappersarbete är komplicerat, så vänd dig till oss! Här finns all hjälp du behöver för att starta företag.

image

admin
Date published: Nov. 15, 2022

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

Hitta mer information

Starta aktiebolag

Nyhetsartiklar

Om Oss

Kontakta oss


Följ oss på

Loading