Starta aktiebolag under 5 minuter

Få dina stiftelsedokument direkt till din e-post inom 24 timmar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta aktiebolag första gången. Priset är 990 kr+ moms.

Fyll i dina uppgifter

Starta företag som arbetsgivareNär du som ska starta företag för första gången anställer någon ska du registreras som arbetsgivare hos myndigheterna.  Du behöver vara arbetsgivare om du ska betala ut ersättning för arbete till en betalningsmottagare som inte är godkänd för F-skatt. Du måste dock själv vara godkänd för F-skatt om du driver företag. Om du är registrerad som arbetsgivare kan du vara arbetsgivare för både anställda, uppdragstagare och näringsidkare.

Men om du ska kunna ska registrera dig som arbetsgivare behöver du ha uppgifter om datum för första löneutbetalning, antal månader per år som lön ska betalas, beräknat antal anställda du kommer att ha under året samt beräknad lönesumma för ett år. Om detta kan verka bökigt i början när du precis ska starta företag kan du få hjälp på vägen. Det finns bra rådgivning att få från kunniga experter. Även detta kan du få mer information om via länken ovan.

Du kommer till slut till ett skede när du registrerat dig som arbetsgivare. Det är då du får de arbetsgivardeklarationer du behöver för att redovisa och betala arbetsgivaravgifter och avdragen skatt. Dessa erhåller du automatiskt efter registreringen. Beroende på vilken typ av verksamhet du har finns det olika regler för vem du får anställa. För olika företagsformer gäller helt enkelt olika regler.

Olika regler i olika företagsformer

Om du är en enskild näringsidkare kan du inte vara anställd i den egna verksamheten. Du är en fysisk person och inte ett bolag. I denna företagsform kan du inte heller anställa din make, maka eller barn. Med barn avses någon som är under 16 år. Detta gäller även om de på något sätt är delaktiga i verksamheten. Det samma gäller sambor som tidigare har varit gifta med varandra eller deras gemensamma barn. 

När det gäller handelsbolag kan du inte själv vara anställd i bolaget. Ett handelsbolag är ett bolag som består av två eller flera bolagsmän och är en juridisk person. Men om du känner att det här med handelsbolag fortfarande är otydligt finns det mer information att få.

I Sverige finns ett flertal olika bolagsformer att välja mellan. Aktiebolag är det vanligaste. Om du har ett aktiebolag kan du vara anställd i den egna verksamheten. Du kan också vara själv, till skillnad från i ett handelsbolag. Men är du delägare i ett aktiebolag som tar ut lön eller förmån räknas du som anställd. Aktiebolaget ska då vara registrerat som arbetsgivare även om du inte har några andra anställda. Det kan vara svårt att fånga upp alla bolagsformer på en gång.

image
David Hagberg  1032 visningar
Senast uppdaterad: 3/29/2019 3:18 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

Följ oss på

facebook instagram youtube
footer desktop
footer mobile