Starta aktiebolag under 5 minuter

Få dina stiftelsedokument direkt till din e-post inom 24 timmar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta aktiebolag första gången. Priset är 990 kr+ moms.

Fyll i dina uppgifter

Starta aktiebolag som dansk eller statslös. Det har betydelse.När du som har uppehållstillstånd i Sverige kan du starta, driva eller gå in som delägare i ett företag måste du ha ett uppehållstillstånd. Men om det spelar någon roll var du kommer från för att få uppehållstillstånd är en annan sak. Om du vistas i Sverige i mer än tre månader för att arbeta måste du ha uppehållstillstånd.

Om du är nordisk medborgare och vill bo och vistas i Sverige har du inte många bekymmer. Det finns inga krav på dig att du ska registrera dig hos Migrationsverket. Med nordisk medborgare menas om du kommer från Danmark, Finland, Norge och Island. Om du kommer från något av dessa länder behöver du inte heller ansöka om något uppehållstillstånd för att starta företag i Sverige. Det räcker med att du folkbokför dig hos Skatteverket.

Men även om du är EU/EES-medborgare är det förhållandevis enkelt att starta företag i Sverige. Du har i och med att du kommer från något av dessa länder uppehållsrätt i Sverige. Uppehållsrätt innebär att du får vistas i Sverige i tre månader utan uppehållstillstånd. Undantaget är om du är schweizisk medborgare. Då måste du ansöka om uppehållstillstånd.

För någon som har flyttat från ett land utanför EU/EES till Sverige är det betydligt svårare. Detsamma gäller om du är statslös och planerar att bo i Sverige i ett år eller mer. Du ska i de flesta fall vara folkbokförd i landet. Men egna företagare som ska arbeta kortare tid än tre månader i Sverige behöver däremot inget uppehållstillstånd. Däremot finns det andra regler som måste efterlevas. Om någon ska arbeta kortare tid än tre månader måste medborgare i vissa länder ha visum.

Starta aktiebolag när du har möjlighet

Således skiljer sig reglerna mycket beroende på vilket land du kommer ifrån. Men när du väl har kommit så långt att du har uppehållstillstånd i Sverige så har även du möjlighet att starta företag i landet. Det finns flera olika bolagsformer att välja mellan och det är viktigt att vara påläst så att man väljer rätt. En vanlig bolagsform är aktiebolag. 

image
David Hagberg  1028 visningar
Senast uppdaterad: 3/29/2019 3:55 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

Följ oss på

facebook instagram youtube
footer desktop
footer mobile