Starta aktiebolag under 5 minuter

Dina stiftelsedokument skickas direkt till dig inom 24 timmar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta aktiebolag första gången. Du betalar endast för frakten, 499Kr + moms

  Slipp personligt ansvar

  Lägre skatt med utdelning

  Fulla avdragsrättigheter

  Statligt ansvarsskydd

Fyll i dina uppgifter

Börja här
Börja här

Starta aktiebolag och registrera dig för momsOm du ska starta aktiebolag och om du bedriver en verksamhet i Sverige där du kommer att få tillbaka moms eller behöver betala in moms, så ska du i regel anmäla dig så att du blir momsregistrerad. Om du tror att du inte kommer att komma upp i en försäljning på mer än 30 000 kronor det första året, så kan du bli momsbefriad om du vill. Detta med förutsättning att du har haft ett beskattningsunderlag på mindre än 30 000 de senaste två åren. Beskattningsunderlag är helt enkelt det belopp som momsen läggs på.

Om du faller inom ramen att vara momsbefriad så finns det ändå tillfällen då man ska registrera sig för moms när man ska starta aktiebolag. Man ska till exempel redovisa moms om man har köpt varor eller tjänster från ett annat EU-land. Det går till som så att man lämnar en periodisk sammanställning, oftast varje kvartal, där man redovisar försäljning av tjänster till annat EU-land. Även byggtjänster har denna typ av omvänd skattskyldighet. Du behöver även momsregistrera dig om det är så att du vill kunna få tillbaka ingående moms eller om du har gjort uttag ur verksamheten.

Att tänka på innan man avregistrerar sig för moms

Att avregistrera sig för moms i Sverige kan vara både positivt och negativt. Det är viktigt att veta vilka fördelar och nackdelar man går tillmötes. Om man vet om att man ska handla med andra länder inom företaget, så måste man alltid vara momsregistrerad för just de transaktionerna. Då ska man alltså inte avregistrera sig. Om du har kostnader inom företaget där du vill dra av momsen är det viktigt att du är momsregistrerad. Annars går inte detta. Om du har lagt på moms på dina fakturor så måste du ändå betala in detta belopp. Momsregistrerad eller inte.

Om du inte har registrerat ditt företag för moms så kommer du att automatiskt befrias om du inte kommer över 30 000-kronorsgränsen under året. Dessa 30 000 beräknas på ett helt år och beräknas på priset exklusive moms. Beloppet beräknas på momspliktig försäljning av varor och tjänster, men även på uttag som man gör ur verksamheten. Viss momsfri försäljning ska även ingå här, till exempel försäljning av fastigheter. Vissa saker ska dock inte tas med, som till exempel försäljning av materiella och immateriella anläggningstillgångar.

Tycker du att det här med att starta aktiebolag i Sverige verkar krångligt? Här får du hjälp med att registrera ditt företag. Det finns många regler och en del kanske skiljer sig markant från reglerna i ditt hemland. Det är alltid bra att få lite hjälp på vägen.

image

admin
Date published: Nov. 15, 2022

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

Hitta mer information

Starta aktiebolag

Nyhetsartiklar

Om Oss

Kontakta oss


Följ oss på

Loading