Starta aktiebolag under 5 minuter

Få dina stiftelsedokument direkt till din e-post inom 24 timmar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta aktiebolag första gången. Priset är 990 kr+ moms.

Fyll i dina uppgifter

Starta aktiebolag men spara till pensionenNär du som ska starta aktiebolag vill du säkert få samma pension som om du vore anställd. Trygga framtiden på alla sätt som går. Men i så fall behöver du ta ut lön eller ha ett överskott i verksamheten. Du måste betala in avgifter och skatter för att tjäna in till din allmänna pension. I rollen som företagare finns det ingen arbetsgivare som sköter detta åt dig. Kompensera den tjänstepension som de flesta anställda har via sina arbetsgivare. Du bör spara cirka 4,5 % av din inkomst.

Alla har olika förutsättningar och alla prioriterar olika. Det gäller även dig som ska starta aktiebolag. Men hur stor din pension blir beror på hur mycket du betalar in till Skatteverket. Det finns två olika pensionsavgifter som företagare behöver betala. Ålderspensionsavgiften och den allmänna pensionsavgiften.

Starta aktiebolag och ta ut lön

Ska du starta aktiebolag måste du ta ut lön för att få pension. Lönen du tar ut skattar du för. Den ger dig allmän pension. Aktiebolaget betalar ålderspensionsavgift på 10,21 % av din lön. Ålderspensionsavgiften är en del av arbetsgivaravgifterna på totalt 31,42 % av lönen. Löntagare får tillgodoräkna sig den allmänna pensionsavgiften. Dvs 7 % av den lön som du skattar för. Om du inte kan ta ut lön den första tiden kan det därför hända att du inte kan spara till din allmänna pension heller.

För att börja tjäna in till allmän pension måste din årsinkomst vara minst 18 951 kronor. Det är därför viktigt att inte bara starta aktiebolag, utan också börja få en inkomst. Det övre inkomsttaket för pensionsrätten motsvarar en lön på 41 359 kronor per månad. Kan du ta ut den lönen eller det överskottet maximerar du din allmänna pension.

Kompensera utebliven tjänstepension

Men förutom allmän pension får närmare 9 av 10 anställda tjänstepension. Som företagare måste du själv kompensera för den uteblivna tjänstepensionen. Det gör du genom eget sparande till pensionen. Tumregeln brukar vara att du sparar cirka 4,5 % av din lön. Det motsvarar vad många arbetsgivare betalar in till sina anställda i tjänstepension.

Driver du ett aktiebolag betalar du in och gör avdrag för privat pensionssparande. Det kan inte vanliga löntagare. Du gör avdrag för privat pensionssparande med upp till 35 % av lönen. Avdraget gör du i din inkomstdeklaration. Men du måste pensionsspara i en pensionsförsäkring eller på ett pensionssparkonto för att kunna göra avdraget. Avdraget får uppgå till högst 448 000 kronor.

Om du vill ha full intjäning till din allmänna pension och ha tillgång till sociala förmåner såsom sjukpenning bör du undvika att göra avdrag för privat pensionssparande. Förutsatt att du har ett överskott i näringsverksamheten under cirka 41 000 kronor i månaden. Dvs cirka 496 000 kronor per år.

 

image
David Hagberg  1124 visningar
Senast uppdaterad: 3/29/2019 3:45 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

Följ oss på

facebook instagram youtube
footer desktop
footer mobile