Starta aktiebolag under 5 minuter

Dina stiftelsedokument skickas direkt till dig inom 24 timmar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta aktiebolag första gången. Du betalar endast för frakten, 499Kr + moms

  Slipp personligt ansvar

  Lägre skatt med utdelning

  Fulla avdragsrättigheter

  Statligt ansvarsskydd

Fyll i dina uppgifter

Börja här
Börja här

Starta aktiebolag med kompanjonavtal




Innan du registrerar företag som aktiebolag så måste bolaget ha en styrelse och en verkställande direktör. De flesta aktiebolag är enmansbolag, men måste ändå ha en styrelse som har en eller två ledamöter och allra minst en suppleant.

Det som många oftast tycker är knepigt med att starta aktiebolag är dock inte själva uppsättningen av företagsformen, utan knepet ligger i att få fram de 50 000 kronor i aktiekapital som krävs för att man ska kunna registrera företag och starta upp. Ett sätt att komma runt detta är att starta upp tillsammans med andra. Om man till exempel väljer att bilda ett kooperativ, så kommer man att dela på både ansvar och ägarskapet så fort man registrerat företaget.

Bestämmer man sig för att starta aktiebolag tillsammans med andra så är det alltid rekommenderat att skriva ett kompanjonavtal. Det spelar ingen roll hur mycket ni litar på varandra eller hur väl ni känner varandra, det är bra att skriva ner saker på papper. Om inte annat för att kunna gå tillbaka och se vad man faktiskt bestämde en gång i tiden. Man glömmer ju så lätt.

Ett kompanjonavtal är ett avtal som anpassas till just ert företag. Här skriver ni ner hur ni tänker agera om, eller när, något oväntat inträffar som påverkar er verksamhet. Man nämner även här hur lön ska betalas ut och hur man ska fatta beslut. Det är också bra att ta upp vad som händer om någon av parterna väljer att lämna företaget.

Det finns en del bra frågor att ställa sig när man ska starta aktiebolag och vill skriva ett kompanjonavtal. Först och främst ska man skriva namnen på parterna som det handlar om. Det är så klart bra att förklara hur ledningen ser ut och vilka krav och uppgifter som varje person förväntas ta hand om. Vidare är det bra att ta upp det ekonomiska och nämna hur stort eget insatt kapital som varje person förväntas sätta in.

Förutom det tidigare nämnda så ska man så klart tänka på lite andra saker innan man ska starta upp. Det är ju lämpligt att ha en affärsidé och en budget. Det är också bra att fundera över hur man bäst ska marknadsföra företaget.

image

admin
Date published: Nov. 15, 2022

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

Hitta mer information

Starta aktiebolag

Nyhetsartiklar

Om Oss

Kontakta oss


Följ oss på

Loading