Starta aktiebolag under 5 minuter

Få dina stiftelsedokument direkt till din e-post inom 24 timmar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta aktiebolag första gången. Priset är 990 kr+ moms.

Fyll i dina uppgifter

Starta aktiebolag med export till EU och EMUOm du ska starta företag och bedriva handel med utlandet är det viktigt att förstå hur världen runt omkring Sverige fungerar. Idag erbjuder EU ofattbara möjligheter för verksamheter som beslutar sig för att gå på export med sina produkter och tjänster. Det kan bli nyckeln till din överlevnad en dag. Du kanske ska starta aktiebolag och exporterar en svensk produkt eller tjänst. Om det inte är aktuellt idag kommer det kanske vara det efter att du läst den här artikeln.

Inom EU finns en Ekonomisk och Monetär Union (EMU). Den känner många till utan att behöva vara företagare då den förekommer frekvent i media. När det kommer till att vara verksam som företagare inom EU är det viktigt att känna till EMU. Det är också viktigt att inte blanda ihop dessa två förkortningar. Inom EU kan du som valt att starta aktiebolag fakturera momsfritt eftersom det är en handelsunion.

EMU är ett samarbete som syftar till att samordna medlemsländernas valuta- och penningpolitik för att bland annat underlätta handeln på EU:s inre marknad. Med EU:s inre marknad syftar man till de länder som ingår i Europeiska Unionen (EU). Detta är idag 28 europeiska länder, däribland Sverige. 19 av dessa länder har tagit ett steg till och gått med i EMU. Sverige är inte ett av dessa länder. Norden har alltid varit en del av Europa som varit kritisk till EU, men av våra grannländer är det bara Finland som har valt att gå med i EMU. Norge och Island är inte ens med i EU. Det finns däremot många handelssamarbeten mellan de nordiska länderna som står utanför länderna.

EMU har genomförts i tre etapper. Den sista etappen som inleddes den 1 januari 1999 innebar en fullbordad valutaunion med en gemensam valuta- och penningpolitik. En del av den tredje etappen innebar att man från och med den 1 januari 1999 införde en gemensam valuta, "euro". Den 1 januari 2002 infördes euron som kontanter. De nationella valutorna upphörde efterhand att vara giltiga betalningsmedel i euroländerna.

Precis som den svenska kronan är utformad i kronor och ören är Euron indelad i euron och cent. På exakt samma sätt som det går 100 öre på en krona går det 100 cent på en euro. Valutasymbolen för euron är € och som valutakod skrivs den EUR.

Var står Sverige?

Det är bra att känna till vad Sveriges utomstående roll ur valutaunionen innebär för dig som företagare när du ska exportera. Även om det inte förekommer moms på varor och tjänster inom EU så har Sverige en annan valuta än euroländerna. Det medför ett behov av att växla valutor mellan säljare och köpare många gånger. Något som går att undvika inom EMU. Fundera därför ut en smart lösning för detta när du ska starta aktiebolag, då det annars kan bli dyrt med växlingsavgifter i längden.

image
David Hagberg  1026 visningar
Senast uppdaterad: 3/29/2019 3:31 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

Följ oss på

facebook instagram youtube
footer desktop
footer mobile