Starta aktiebolag under 5 minuter

Dina stiftelsedokument skickas direkt till dig inom 24 timmar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta aktiebolag första gången. Du betalar endast för frakten, 499Kr + moms

  Slipp personligt ansvar

  Lägre skatt med utdelning

  Fulla avdragsrättigheter

  Statligt ansvarsskydd

Fyll i dina uppgifter

Börja här
Börja här

Starta aktiebolag med apportegendomOm du ska starta aktiebolag och vill påbörja verksamheten direkt kan du köpa ett så kallat lagerbolag. Det är ett redan färdigt aktiebolag som endast har startats i syftet att säljas vidare. Då går det snabbare att komma igång, och du får dessutom hjälp med hela processen.

Precis som med ett vanligt aktiebolag så måste du själv gå in med minst 50 000 kronor i aktiekapital, men du har också möjlighet att gå in med en tillgång i form av en apportegendom i stället för kontanter. Nedan beskriver vi hur du kommer igång med ett lagerbolag och hur du ska gå till väga för att överföra en apportegendom till företaget.

Hur köper man ett lagerbolag?

Lagerbolag är redan startade aktiebolag som till exempel kan köpas från revisionsbyråer eller redovisningskonsulter. Fördelen är att du själv slipper starta aktiebolaget, vilket gör att du snabbare kan komma igång med din verksamhet. Samma lagar gäller för lagerbolag som för aktiebolag. På bara några timmar kan du få organisationsnummer och alla handlingar och behöver sedan bara skriva under dem och betala in aktiekapitalet.

Att köpa ett lagerbolag innebär en extra kostnad till skillnad från om du startar aktiebolaget själv, men det handlar oftast inte om mer än en eller ett par tusenlappar. Om du inte har tillräckligt med kontanter för att betala för aktiekapitalet på 50 000 kronor, eller av någon annan anledning föredrar att inte ha så mycket kontanter i bolaget, kan du i stället gå in med en apportegendom.

Vad räknas som apportegendom?

Apportegendom är en tillgång som måste vara till nytta i företaget, antingen direkt eller inom rimlig tid från att aktiebolaget registrerades. De kan till exempel bestå av maskiner, fastigheter, fordon, varulager, aktier eller hemsidor. Apportegendom bokförs som en tillgång i företaget, och kan då precis som kontanter fungera som betalning för bolagets aktier.

Hur överför man en apportegendom till ett lagerbolag?

Att överföra en apportegendom till ett lagerbolag går egentligen till på samma sätt som när man själv startar ett aktiebolag. Det som gäller är att en revisor måste intyga att tillgången anses vara till nytta för företaget, hur mycket den är värd och att den har överförts till lagerbolaget. En del apportegendomar är lätta att värdera, till exempel fastigheter eller fordon, medan andra kräver att en oberoende värderingsman som är kunnig i din bransch värderar tillgången för att uppskatta dess rätta värde. När revisorn har utfärdat apportintyget och du har överfört tillgången till lagerbolaget registreras det i ditt namn och du kan direkt sätta igång med till exempel fakturering och registrering av F-skatt.

Om du vill starta ett aktiebolag med apportegendom så snabbt som möjligt är det alltså en bra idé att köpa ett lagerbolag. Då kan du direkt kontakta en revisor för granskning och värdering av apportegendomen, och så fort det är gjort kan den överföras till bolaget och du kan påbörja verksamheten. Även om du behöver betala en mindre kostnad både för köpet av lagerbolaget och till revisorn är det oftast värt det eftersom du sparar mycket tid. Och tid är som bekant pengar, inte minst inom företagsvärlden.

image

admin
Date published: Nov. 15, 2022

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

Hitta mer information

Starta aktiebolag

Nyhetsartiklar

Om Oss

Kontakta oss


Följ oss på

Loading