Starta aktiebolag under 5 minuter

Få dina stiftelsedokument direkt till din e-post inom 24 timmar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta aktiebolag första gången. Priset är 990 kr+ moms.

Fyll i dina uppgifter

Så räknar du ut skatten i ditt aktiebolag

Något av det viktigaste att ha koll på innan du startar ett företag är hur mycket skatt du måste betala. Utan att veta detta är det nämligen omöjligt att försöka förutse om din affärsidé kan bli lönsam. Det är också väldigt viktigt att betala in skatten i tid. I alla typer av bolag är det ägarna själva som måste kolla koll på och betala in skatten. Detta gäller även i aktiebolag, skatt betalas endast på den vinst som företaget gjort under året. Aktiebolagets ägare måste betala skatt på lönen som tagits ut från företaget och för utdelningen på aktierna han eller hon har i företaget.


Dessa skatter måste du betala


Aktiebolaget betalar en bolagsskatt på 22% för vinsten under räkenskapsåret. När det gäller aktiebolag får aktieägarna del av vinsten i företaget genom så kallad utdelning. Den måste beskattas som inkomst av kapital. De aktieägare som också arbetar i företaget får också vanlig lön, och den beskattas utifrån kommunalskattesatsen precis som för vanliga anställda.


Företag måste regelbundet betala in så kallad preliminärskatt. Det är en uppskattad beräkning av varje aktiebolags skatt under året som betalas in på skattekontot varje månad. Om företaget betalat in för mycket eller för lite i skatt undert året får man antingen tillbaka det överskjutande beloppet eller göra en fyllnadsinbetalning.


En uträkning av skatten i ditt företag


För att räkna ut hur mycket skatt ditt företag ska betala måste du ta intäkterna minus utgifterna. Utgifterna i ett aktiebolag kan till exempel bestå av löner, arbetsgivaravgifter och övriga kostnader i företaget. Den summa som du får över är företagets vinst, som sedan ska beskattas med 22%.


Om någon av ägarna arbetar i företaget beskattas ägarens lön med vanlig kommunalskatt. Den brukar ligga mellan 29-34% beroende på vilken kommun företaget är beläget i. Ifall ägarna tar del av vinsten i form av utdelning måste även den beskattas till 2/3-delar med 30%.


Starta ditt aktiebolag idag


Om du i dina beräkningar kommit fram till att du kan gå med vinst på din affärsidé är det dags att starta ditt företag. Vi hjälper dig med hela registreringen, och det enda som krävs är att du fyller i ett enkelt formulär. Vi erbjuder också en personlig handläggare, som utöver att noga kontrollera din ansökan också finns tillgänglig efter att den godkänts. Har du några frågor om uträkning av ditt aktiebolags skatt är du därför alltid välkommen att höra av dig.

image
Owen Faenza  6978 visningar
Senast uppdaterad: 9/26/2019 12:28 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

Följ oss på

facebook instagram youtube
footer desktop
footer mobile