Starta aktiebolag under 5 minuter

Dina stiftelsedokument skickas direkt till dig inom 24 timmar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta aktiebolag första gången. Du betalar endast för frakten, 499Kr + moms

  Slipp personligt ansvar

  Lägre skatt med utdelning

  Fulla avdragsrättigheter

  Statligt ansvarsskydd

Fyll i dina uppgifter

Börja här
Börja här

Så gör du för att starta aktiebolagAktiebolag är en av de allra populäraste företagsformerna och ett mycket bra val om du vill inge förtroende till dina kunder. De kan startas av både en eller flera personer som inte är personligt ansvariga för företagets ekonomi. För att starta aktiebolag måste det finnas ett eget kapital på minst 50 000:- i företaget, och det är bara denna summa man riskerar att förlora om verksamheten inte går bra. Däremot är administrationen lite mer komplicerad än andra bolagsformer. När man startar ett aktiebolag måste det finnas en styrelse som leder verksamheten. Styrelsen utser sedan en VD (verkställande direktör) som ansvarar för driften av företaget.

Vad kännetecknar ett aktiebolag?

Att starta aktiebolag skiljer sig ganska mycket från att registrera enklare typer av företag såsom enskild firma eller handelsbolag. Bland annat är uppstartsprocessen och administrationen mer komplicerad. I samband med att du registrerar ett nytt aktiebolag måste företagets bolagsordning och stiftelseurkund skickas in. I bolagsordningen måste du bland annat ange företagets namn, verksamhet, antalet styrelseledamöter och revisorer, storleken på aktiekapitalet och antalet aktier. Stiftelseurkunden är ett dokument med grundläggande information om aktiebolaget, såsom: företagsnamn, datum, antalet aktier varje stiftare vill köpa, kostnaden per aktie och information om medlemmarna i företagets styrelse.

I en styrelse måste det finnas en eller flera ledamöter, samt en styrelseordförande. Det är styrelsen som leder den årliga bolagsstämman där alla aktieägare i företaget kan medverka. Styrelsen tar även hand om årsredovisningen och har ansvar för företagets verksamhet. Alla publika aktiebolag måste också ha en VD, utsedd av styrelsen, som är den som leder aktiebolaget.

Alla företagets stiftare köper aktier i företaget, och betalningen bildar bolagets aktiekapital. För att starta aktiebolag behövs ett aktiekapital på 50 000:-, och om det ska vara publikt krävs en summa på 500 000:-. Publika aktiebolag kan sälja sina aktier på den öppna marknaden på en börs i Sverige eller utlandet.

De flesta aktiebolag måste ha en revisor. Undantag från denna regel sker endast för nya aktiebolag och företag med få anställda eller låg omsättning. När varje räkenskapsår är slut måste ett aktiebolag också lämna in en årsredovisning som ska presenteras för aktieägarna på bolagsstämman.

Starta aktiebolag på nätet

Eftersom det är lite mer komplicerat att starta aktiebolag jämfört med andra företagsformer kan det underlätta att genomföra registreringen online. Här hittar du all information som krävs för att starta ditt aktiebolag redan idag. Inom fem dagar efter att ansökan skickats in kan du sedan sätta igång med din verksamhet. Registreringen av ett aktiebolag startar genom att du fyller i grundläggande information om företaget. En personlig handläggare kontrollerar sedan att allting stämmer innan dina uppgifter skickas vidare till berörda myndigheter. När din registrering godkänts och du satt in aktiekapitalet på banken får du företagets organisationsnummer. Ett aktiebolag är ett utmärkt val för dig som är seriös med din verksamhet och vill ge ett gott intryck till dina nya kunder.

image

admin
Date published: Nov. 15, 2022

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

Hitta mer information

Starta aktiebolag

Nyhetsartiklar

Om Oss

Kontakta oss


Följ oss på

Loading