Starta aktiebolag under 5 minuter

Dina stiftelsedokument skickas direkt till dig inom 24 timmar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta aktiebolag första gången. Du betalar endast för frakten, 499Kr + moms

  Slipp personligt ansvar

  Lägre skatt med utdelning

  Fulla avdragsrättigheter

  Statligt ansvarsskydd

Fyll i dina uppgifter

Börja här
Börja här

Partnerskap där alla får smaka på kakanNär det är dags att starta företag är det inte alltid lätt att veta vilken bolagsform som passar verksamheten bäst. Aktiebolag, enskild firma och handelsbolag. Det kan i många fall vara så illa att man inte är insatt i vad alla de olika företagsformerna innebär och vad som skiljer dem åt.

Nu ska vi fokusera på aktiebolag.

Ägarskapet i ett aktiebolag kan se ut på olika sätt, antingen med en eller flera delägare. Du står antingen själv vid rodret eller så tar du hjälp av en partner och låter hen få en del av kakan. Om det finns flera delägare i aktiebolaget regleras ägarskapet av hur stort aktiekapital som respektive ägare innehaver i bolaget. Storleken på aktiekapitalet reglerar också bland annat vem som har mest att säga till om i bolaget och vem som har rätt att ta ut störst andel av en eventuell vinst i bolaget.

Men om en vill vara den huvudsaklige ägaren måste givetvis denne också investera mest kapital i verksamheten. Om det är två delägare och företaget ska delas broderligt fifty-fifty, t.ex. vid en försäljning, så ska båda äga hälften av aktierna var. När man startar ett aktiebolag måste man satsa pengar eller någon form av egendom som bolaget har nytta av i bolaget. Denna är vad som kallas aktiekapital. Om det är egendom så är det så kallad apportegendom. Aktiekapitalet måste vid start vara minst 50 000 kronor.

Men det har inte alltid varit på det viset. Den 1 april 2010 sänktes kravet på att aktiekapital i privata aktiebolag. Tidigare var det 100 000 kronor, nu är det som lägst 50 000 kronor. Om du redan har ett privat aktiebolag med 100 000 kronor i aktiekapital är det tillåtet att minska det till lägst 50 000 kronor. Det rådande aktiekapitalet är fortfarande förhållandevis högt internationellt sett.

Dessutom måste aktiebolag registreras hos Bolagsverket. Till skillnad från en enskild firma så är det en egen juridisk person och den som driver bolaget är således inte personligt ansvarig för verksamheten. Att vara fristående från verksamheten på detta sätt kan vara en lättnad för många företagare eftersom företagets ekonomi blir fristående från den egna privatekonomin. Så är inte fallet i en enskild firma och går det riktigt illa i verksamheten kan det slå hårt mot privatekonomin.

Men även om aktiebolaget är fristående från den privata ekonomin så är ett aktiebolag alltid deklarationsskyldiga. Till och med om det inte bedrivs någon verksamhet har bolaget en skyldighet att deklarera. Bolaget betalar 22 procent i inkomstskatt på sin vinst. Juridiska personer, exempelvis aktiebolag, som innehar en utländsk kapitalförsäkring eller en utländsk pensionsförsäkring ska ta med avkastningsskatt i den inkomstdeklaration som han eller hon lämnar närmast efter att beskattningsåret för avkastningsskatten har gått ut.

Förhoppningsvis har detta givit en något tydligare bild av vad ett aktiebolag är och vad det innebär att starta ett. Vilka utmaningar du bör förvänta dig och att lite idéer väckts till liv för hur din verksamhet ska blomstra i framtiden. 

image

admin
Date published: Nov. 15, 2022

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

Hitta mer information

Starta aktiebolag

Nyhetsartiklar

Om Oss

Kontakta oss


Följ oss på

Loading