Vi använder cookies. När du använder vår webbplats så godkänner du därmed även användandet av cookies.X

Antal bolagsregistreringar utförda
  • 2
  • 3
  • 1
  • 6
  • 6

Nyanländ eller asylsökande när du ska starta aktiebolagBakgrund kring regler gällande att starta aktiebolag och uppehållstillstånd

En viktig sak att tänka på som asylsökande är att inte stänga några onödiga dörrar som kan ge en möjlighet att stanna i Sverige. Om man har valt en linje i sin asylprocess för att få uppehållstillstånd är det svårt eller omöjligt att byta spår i vissa fall. Man kan som asylsökande starta aktiebolag vid sidan av sin asylprocess och det är toppen! Det som är betydelsefullt att ha i åtanke är att om du får avslag som asylsökande när du vill starta företag eller är egenföretagare är det försent att byta linje till att börja ansöka om arbetstillstånd.

Du kan istället börja arbeta som anställd på ett företag eller liknande. Om du är anställd i 4 månaders tid och din arbetsgivare kan garantera att du jobbar kvar i minst ett år till kan du byta från att vara asylsökande till att få arbetstillstånd. Det kan du inte göra om du vill starta företag. Du kan dock välja att starta företaget efter att ha fått uppehållstillstånd i Sverige och då bli egenföretagare.

Processen att starta aktiebolag som asylsökande eller nyanländ

Att starta aktiebolag i Sverige kan vara svårt som nyanländ eller asylsökande. Om du ska registrera aktiebolag behöver ha ett personnummer. Om du inte har det kan du ansöka till myndigheterna om att få ett så kallat samlingsnummer istället. Samlingsnummer fungerar på liknande sätt som ett personnummer. Du kan använda dig av det när du vill starta aktiebolag men det är bara tillfälligt. När du har samlingsnummer eller personnummer är det dags att registrera aktiebolaget hos myndigheterna. Detta är inte nödvändigt för alla typer av företag. Men fördelen när man vill starta aktiebolag och registrerar det får man patent på namnet. Ingen annan kan använda sig av det.

Starta aktiebolag under 5 minuter

Fyll i dina uppgifter

image
David Hagberg  65 visningar
Senast uppdaterad: 2019-03-29 15:35
businessman