Starta aktiebolag under 5 minuter

Dina stiftelsedokument skickas direkt till dig inom 24 timmar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta aktiebolag första gången. Du betalar endast för frakten, 499Kr + moms

  Slipp personligt ansvar

  Lägre skatt med utdelning

  Fulla avdragsrättigheter

  Statligt ansvarsskydd

Fyll i dina uppgifter

Börja här
Börja här

Nya regler för aktiebolag - avdrag för representationFör att få avdrag för moms vid representation så måste kostnaderna ha ett omedelbart samband med ditt aktiebolag. Innan 1 januari 2017 så gällde att man fick avdragsrätt för representationsmåltider, så som lunch, middag, supé eller annan förtäring. Då fick man rakt upp och ner 90 kronor per person per måltid.

Vad är representation

Det råder ibland lite delade meningar med vad som ingår i ordet representation eller inte. Många företagare går gärna ut och äter lunch med någon en gång i månaden och anser att detta ska gå under företagets representation. Det gör det inte. Om man däremot har besök av kunder så räknas det när man går ut och äter och detta går under extern representation. Intern representation består ofta av att alla inom företaget utför någon aktivitet tillsammans och sedan går man ut och äter.

Nya regler

Vad säger då de nya reglerna? Jo, man får nu dra av max 300 kronor per person och tillfälle i representation. Med en momssats på 12% så innebär detta ett avdrag på 36 kronor per person och tillfälle. Om representationen innehåller alkoholhaltiga drycker så är momssatsen på dessa 25%. Om man har haft förtäring av både mat och dryck så ska man alltså räkna ut hur mycket detta blir i enlighet med hur mycket man har betalt av vardera och se till att momssatsen är rätt.

Detta kan alla förstå att detta kan bli lite för komplicerat, så skatteverket tillåter att man gör en schablonräkning om representationskostnaderna överstiger 300 kronor. Detta innebär att momsen man får tillbaka kommer att uppgå till 46 kronor per person och tillfälle. Om man endast har förtärt alkohol och därför endast har en momssats på 25%, så kan man få max 75 kronor per person och tillfälle. Det kan dock vara bra att dubbelkolla den mer komplicerade uträkningen också, eftersom det kan vara mer fördelaktigt vid vissa tillfällen.  Man hoppas att dessa nya regler ska underlätta och förenkla uträkningarna för representation.

Beloppen för representation och avdrag är även giltiga om man är utomlands. Det finns dock ingen moms att lyfta i utlandet, så den utländsk momsen ingår i avdraget.

Oförändrat i övrigt

Vad gäller representation så är det måltider och dryck som har förändrats. I övrigt ser det ut som det brukar. Underhållning och aktiviteter är avdragsgill upp till en kostnad av 180 kronor (exklusive moms).  Gåvor till kunder är avdragsgilla med upp till 350 kronor (exklusive moms) per person. Det är viktigt att hålla sig under denna summa, annars kan gåvan uppfattas som en muta.

 

image

admin
Date published: Nov. 15, 2022

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

Hitta mer information

Starta aktiebolag

Nyhetsartiklar

Om Oss

Kontakta oss


Följ oss på

Loading