Starta aktiebolag under 5 minuter

Få dina stiftelsedokument direkt till din e-post inom 24 timmar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta aktiebolag första gången. Priset är 990 kr+ moms.

Fyll i dina uppgifter

När du startar aktiebolag - publikt eller privatPrecis som namnet lyder måste ett aktiebolag innehålla aktier. Det är en av de saker som skiljer denna bolagsform från handelsbolag och kommanditbolag. Ännu mer skiljer det sig från en enskild firma som inte ens är någon form av bolag. Endast ytterligare en form av företag. Till skillnad från en enskild firma som är en fysisk person, är ett aktiebolag en juridisk person. Det betyder att du som startar aktiebolag inte är personligt ansvarig för bolaget.

Du som startar aktiebolag köper också aktier i företaget. Detta brukar kallas att teckna aktier. Det gör du genom att ange hur många aktier du ska teckna i stiftelseurkunden. Stiftelseurkunden är ett dokument som visar att ni har beslutat att starta ett aktiebolag. Den som startar ett aktiebolag kallas stiftare. En stiftare behöver inte ha något med styrelsen att göra. Men självklart kan en stiftare och en styrelsemedlem vara en och samma person. Alla som tecknar aktier måste skriva under aktieteckningen. Det finns däremot inget krav att alla stiftare tecknar aktier i företaget.

Betala in aktiekapital

Du kan betala aktierna genom att sätta in pengar på ett särskilt konto i banken eller med så kallad apportegendom. Betalar du aktierna med apportegendom innebär det att du för över egendom till företaget. Exempel på apportegendom är en bil eller en fastighet. De kan vara betalning för dina aktier. Det krävs minst 50 000 kronor i aktiekapital för privata aktiebolag och minst 500 000 kronor för publika aktiebolag. Men dessa belopp får givetvis vara högre om så önskas. Ett publikt aktiebolag är ett företag som kan erbjuda aktier på den öppna marknaden. Alla övriga aktiebolag kallas för privata aktiebolag. Du som precis startar aktiebolag är uppenbart ett privat aktiebolag eftersom man inte börjar sin verksamhet som börsnoterad.

Om du tycker att det verkar klurigt att förstå dig på vad ett aktiebolag är eller vad skillnaden mellan privata och publika bolag är kan få bra hjälp att sätta dig in i detta. Det är trots allt viktigt att vara påläst i rollen som företagare när man startar aktiebolag. På starta-aktiebolag.se kan du få information och rådgivning som hjälper dig i ditt företagande. Inte minst när du ska komma igång med din verksamhet och driva den med stor framgång.

image
David Hagberg  1313 visningar
Senast uppdaterad: 3/29/2019 3:23 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

Följ oss på

facebook instagram youtube
footer desktop
footer mobile