Starta aktiebolag under 5 minuter

Få dina stiftelsedokument direkt till din e-post inom 24 timmar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta aktiebolag första gången. Priset är 990 kr+ moms.

Fyll i dina uppgifter

Vad kostar det att starta ett aktiebolag?

Traditionellt sett har enskild firma varit den mest naturliga bolagsformen att börja med för nya entreprenörer. Men idag väljer allt flera att starta med ett aktiebolag eller AB då staten har sänkt kravet för aktiekapital för att komma i gång. Från årsskiftet sänktes det från 50 000 kr till 25 000 kr. Och med tanke på fördelarna, i huvudsak skattemässigt väljer allt fler denna företagsform. Men fördelarna är inte bara ekonomiska, men också strukturella.

  I ett aktiebolag kan du ha rollen som aktieägare, arbetsgivare och anställd. Det ger möjligheten att anpassa beslut efter varje tillfälle och ger därmed mer flexibilitet.

Aktiekapitalets storlek och användning

Som nämnt tidigare har aktiekapitalet sänkts från 50 000 kr till 25 000 kr sedan årsskiftet. Det gör det enklare för personer att starta aktiebolag och dom fördelarna det medför.

Men vilka regler gäller för aktiekapitalet och kan man använda sig av detta? Som huvudregel kan man använda sig av hälften av det totala aktiekapitalet så länge pengarna stannar i företaget. Därför är det viktig att man kostnadsför alla utgifter där man använder sig av detta. Använder man mer än hälften av aktiekapitalet måste en kontrollbalansräkning upprättas.

Aktiekapital i form av apportegendom

Har man en enskild firma men anser att et aktiebolag passar bättre kan man antingen välja att avveckla den enskilda firman, men där som man har stora investeringar och inventarier i den enskilda firman kan man flytta över den till aktiebolaget via en så kallad underprisöverlåtelse. Väljer man detta är det speciella regler för hur man går fram, och det rekommenderas att man rådför sig med någon som har expertis på området


Har du råd att starta ett aktiebolag?

Ifall du har tillräckligt med pengar för att starta ett aktebolag kan vi hjälpa dig med registreringen. Med vår smidiga tjänst registreras ditt bolag inom bara några dagar direkt via nätet. Du anger själv företagets uppgifter i ett formulär. Efter att det kontrollerats och godkänts betalar du in aktiekapitalet på företagets konto och får sedan ditt organisationsnummer. Har du några fler frågor om ett aktiebolags kostnad kan du alltid höra av dig till din personliga handläggare här hos oss, som hjälper dig även efter det att företaget registrerats.

image
Hans Kahn  6057 visningar
Senast uppdaterad: 8/16/2021 3:22 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

Följ oss på

facebook instagram youtube
footer desktop
footer mobile