Vad kostar det att starta ett aktiebolag?

Det som kännetecknar ett aktiebolag jämfört med andra bolagsformer är kravet på minst 25 000 kronor i aktiekapital. Man kan kalla det för ett aktiebolags kostnad, även om pengarna kan användas i företagets verksamhet. Det innebär att du som vill starta ett aktiebolag måste vara beredd att gå in med en större summa pengar i företaget. Anledningen till detta är att bolagets stabilitet garanteras av aktiekapitalet, eftersom företagets ägare inte själva behöver ta något ansvar för bolagets ekonomi. Som ägare i ett aktiebolag riskerar man bara att förlora de pengar man satsat i företagets aktiekapital.


Aktiekapitalets storlek och användning

Sedan 1:a januari 2020 behöver ett aktiebolag ha ett aktiekapital på 25 000 kronor. Det kan betalas in av en eller flera ägare i företaget. Summan avgör sedan hur stor andel av företaget som respektive ägare har rätt till. De pengar som betalas in som aktiekapital ska sättas in på ett konto som öppnats särskilt för företaget. Det är först efter att aktiekapitalet betalats in som företaget kan registreras och man kan sätta igång med verksamheten.

När man precis har startat upp ett aktiebolag är det ofta en hel del utgifter att ta hänsyn till. Det går bra att använda företagets aktiekapital för ett aktiebolags kostnad och utgifter i verksamheten, men det är viktigt att bara köpa sådant som kan ses som en tillgång i företaget. Om aktiebolagets eget kapital är mindre än hälften av det aktiekapital som registrerades vid starten måste styrelsen upprätta en kontrollbalansräkning.


Aktiekapital i form av apportegendom

Om företagets ägare inte vill gå in med ett kapital på 25 000 kronor går det också bra att föra över andra tillgångar till företaget. Det kan till exempel handla om fordon, utrustning eller egendom som har en koppling till verksamheten. Detta kallas för apportegendom.


Har du råd att starta ett aktiebolag?

Ifall du har tillräckligt med pengar för att starta ett aktebolag kan vi hjälpa dig med registreringen. Med vår smidiga tjänst registreras ditt bolag inom bara några dagar direkt via nätet. Du anger själv företagets uppgifter i ett formulär. Efter att det kontrollerats och godkänts betalar du in aktiekapitalet på företagets konto och får sedan ditt organisationsnummer. Har du några fler frågor om ett aktiebolags kostnad kan du alltid höra av dig till din personliga handläggare här hos oss, som hjälper dig även efter det att företaget registrerats.
image
Stefan Negovanovic  1924 visningar
Senast uppdaterad: 11/20/2020 5:47 PM

Starta aktiebolag under 5 minuter

Ditt aktiebolag är klar att användas inom fem arbetsdagar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta aktiebolag första gången. Priset är 990 kr + moms.

Tips! Du kan testa vår tjänst för att se hur den fungerar. Du förbinder dig inte till något genom att påbörja en beställning. Betalning sker i sista steget där du först ska godkänna beställningen innan dina färdiga bolagsdokument produceras.

Fyll i dina uppgifter

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

Följ oss på

facebook instagram youtube
footer desktop
footer mobile