Så betalar man ut lön till sig själv i ett aktiebolag

I ett aktiebolag skiljer man på företagets ekonomi och ägarnas privata ekonomi. Vinsten i ett aktiebolag är därmed resultatet av intäkter minus kostnader (inklusive löner). Ägare i ett aktiebolag som också fungerar som anställda måste därför ta ut lön precis som övriga anställda. Läs vidare för att få reda på hur man betalar ut lön till sig själv i ett aktiebolag.


Så fungerar löner i ett aktiebolag


Innan lönerna kan betalas ut till de anställda måste företaget betala arbetsgivaravgifter på 31,42% (2017 års siffror). Arbetsgivaravgifterna täcker de grundläggande sociala avgifterna för de anställda. Efter det måste man betala kommunalskatt (cirka 31%) på sin lön till sig själv i ett aktiebolag, Innan kommunalskatten dras av får man i de flesta fall också göra ett så kallat grundavdrag som är baserat på lönens storlek. Man får även räkna av ett jobbskatteavdrag mot den kommunala inkomstskatten. Storleken på jobbskatteavdraget varierar beroende på inkomst och ålder.


Det är viktigt att komma ihåg att din lön ligger till grund för din sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Lönen är också till grund för din framtida pension. Därför är det inte rekommenderat att ta ut en låg lön under en längre period för att bygga upp företagets kapital. Hur stor lön du har påverkar också hur stor utdelning du kan få från företaget. Utdelningen är den del av företagets vinst som kan delas ut till aktieägarna. Det bästa är att ta ut så hög lön som möjligt upp till gränsen för uttag av statlig inkomstskatt (438 900 kr). Finns det sedan en vinst kvar i företaget kan du ta ut en utdelning med låg skatt på endast 20%.


Räkna ut hur mycket lön du får från ditt aktiebolag


Med informationen ovan kan du enkelt räkna ut hur mycket du kan få ut i lön efter skatter och avgifter från ditt aktiebolag:

Lön: 200 000 kr
Arbetsgivaravgifter (31,42%): 62 840 kr
Kommunalskatt (31%) minskat med grundavdrag: 53 165 kr
Summa: 83 995 kr


Du får också räkna av jobbskatteavdraget. Det varierar stort beroende på hur mycket du tjänar och hur gammal du är, men ligger på högst 1825 kronor i månaden.


Starta aktiebolag direkt med ditt aktiebolag


Nu när du vet hur man betalar ut lön till sig själv i ett aktiebolag kan du registrera ditt företag direkt här hos oss. Vi hjälper dig med att starta ditt företag direkt via nätet på bara några dagar. Ansökan skickas in samma dag när du beställer under kontorstid, och du får dessutom en personlig handläggare som guidar dig genom hela processen.

Starta aktiebolag under 5 minuter

Ditt aktiebolag är klar att användas inom fem arbetsdagar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta aktiebolag första gången. Priset är 499 kr+ moms.

Tips! Du kan testa vår tjänst för att se hur den fungerar. Du förbinder dig inte till något genom att påbörja en beställning. Betalning sker i sista steget där du först ska godkänna beställningen innan dina färdiga bolagsdokument produceras.

Fyll i dina uppgifter

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile