Starta aktiebolag under 5 minuter

Få dina stiftelsedokument direkt till din e-post inom 24 timmar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta aktiebolag första gången. Priset är 990 kr+ moms.

Fyll i dina uppgifter

Aktiebolag vs enskild firma

Vad kännetecknar ett aktiebolag?


Den största skillnaden mellan ett aktiebolag vs enskild firma är att man i aktiebolaget inte har något personligt juridiskt- och ekonomisk ansvar för verksamheten. Det krävs också att man går in med ett aktiekapital på minst 50 000:-. Det är endast aktiekapitalet som man riskerar att förlora om företaget går i konkurs.


Ett aktiebolag kan startas både av en person och av flera personer tillsammans. Då bidrar varje delägare med en del av aktiekapitalet, och får aktier motsvarade samma summa. Går företaget bra kan delägarna också ta ut utdelning från aktiebolagets vinst. Fördelen är att den endast beskattas med 20%.


Man får lägga lite mer tid på administrationen i ett aktiebolag vs enskild firma. Till exempel är det krav på att lämna in en årsredovisning varje år och upprätta en bolagsstämma. Majoriteten av alla aktiebolag behöver också en revisor. Revisorn är en utomstående granskare av företagets ekonomi. Innan man startar ett aktiebolag måste man även utse en styrelse som leder verksamheten. Det är sedan styrelsen som utser en VD som sköter den dagliga driften av aktiebolaget.


Vad kännetecknar en enskild firma?


I en enskild firma har man ett personligt ansvar för företagets avtal och skulder. Däremot behöver man inte gå in med något kapital. Du behöver bara spara ihop tillräckligt med kapital som behövs för själva driften av verksamheten.


Det är väldigt enkelt att starta upp en enskild firma. Du behöver bara registrera dig för moms och F-skatt för att komma igång. Sedan får du ett organisationsnummer som består av ditt eget personnummer. Det är sedan frivilligt att registrera ett företagsnamn, i annat fall används ditt eget namn. När det gäller anställda i aktiebolag vs enskild firma så går det självklart också att anställa folk i ditt företag när du startar en enskild firma. Då behöver du bara anmäla dig som arbetsgivare.


Starta med enskild firma och uppgradera till aktiebolag


Eftersom en enskild firma är en enklare företagsform än aktiebolag så rekommenderar vi att nya företagare startar med en enskild firma. Går verksamheten bra hjälper vi självklart till med en kostnadsfri uppgradering till ett aktiebolag via vår AB-garanti. Då slipper du det juridiska och ekonomiska ansvaret för ditt företag, och kan även börja få utdelning med låg skatt. Kontakta oss gärna när din enskilda firma omsatt minst 1 000 000 kr, så hjälper vi dig att uppgradera företaget till ett aktiebolag.


För att läsa mer och beställa enskild firma tryck på länken här:
https://starta-enskildfirma.se/enskild-firma/starta-enskild-firma

image
Owen Faenza  2770 visningar
Senast uppdaterad: 9/26/2019 12:37 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

Följ oss på

facebook instagram youtube
footer desktop
footer mobile