Starta aktiebolag under 5 minuter

Dina stiftelsedokument skickas direkt till dig inom 24 timmar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta aktiebolag första gången. Du betalar endast för frakten, 499Kr + moms

  Slipp personligt ansvar

  Lägre skatt med utdelning

  Fulla avdragsrättigheter

  Statligt ansvarsskydd

Fyll i dina uppgifter

Börja här
Börja här

Ekonomisk trygghet när du är gammal för dig som startar aktiebolag
När du har starta aktiebolag blir överskottet din pension

När du driver enskild näringsverksamhet är det överskottet du deklarerar och skattar för som ger dig allmän pension. Ju mindre överskott du skattar för, desto mindre blir din allmänna pension. Ett litet överskott är något man måste acceptera när man precis är i processen av att starta aktiebolag och bli företagare. Men absolut ingenting man borde acceptera i längden! Hur mycket du får i pension från Pensionsmyndigheten är beroende av hur mycket du betalat in till Skatteverket via skatter och avgifter. Du betalar in ålderspensionsavgift på 10,21% av överskottet i din aktiva näringsverksamhet.

Ålderspensionsavgiften är en del av de egenavgifter på totalt 28,97% som du betalar på överskottet. Precis som vanliga löntagare får du också tillgodoräkna dig den allmänna pensionsavgiften. Den utgör 7 procent av överskottet du skattar för. För att säkra din ekonomiska trygghet när du blir pensionär måste du alltså se till att företaget går med vinst i alla fall efter ett år att du startat bolaget och blivit företagare.

Allt du måste tänka på kring pension när du har blivit företagare och startat bolag.

För att börja tjäna in till allmän pension måste du ha en årsinkomst på minst 18 951 kronor. Den summan kommer du kanske inte direkt efter att ha startat aktiebolaget, men något du verkligen borde sträva efter i längden! Det finns även ett övre inkomsttak för pensionsrätten som motsvarar en lön på 41 359 kronor per månad. Om du kan ta ut det överskottet maximerar du din allmänna pension.

Förutom allmän pension så får närmare 9 av 10 anställda tjänstepension från sin arbetsgivare. Om du blir företagare och startar ett bolag måste du själv kompensera för den uteblivna tjänstepensionen. Genom ett eget sparande till pensionen. En tumregel brukar vara att du sparar cirka 4,5 procent av din lön.  Det motsvarar vad de flesta anställda får inbetalat till sin tjänstepension.  Det här målet fungerar nog inte i början när du startar aktiebolaget, men det är en målsättning du så snart som möjligt borde sträva efter. Annars kommer det inte ha lönat sig att du blivit företagare.

Till skillnad mot vanliga löntagare kan du som har startat ett bolag och har inkomst av aktiv näringsverksamhet betala in och göra avdrag för privat pensionssparande. Avdrag för privat pensionssparande kan göras med upp till 35 procent av inkomsten från näringsverksamheten. Även när du precis har startar bolaget. För att du ska kunna göra avdrag måste ditt pensionssparande ske i en pensionsförsäkring eller på ett pensionssparkonto. Avdraget får uppgå till högst 10 prisbasbelopp, det vill säga högst 448 000 kronor.

image

admin
Date published: Nov. 15, 2022

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

Hitta mer information

Starta aktiebolag

Nyhetsartiklar

Om Oss

Kontakta oss


Följ oss på

Loading