Sverige plats 15 i starta företagDen 1 april 2010 sänktes kravet på att aktiekapital i privata aktiebolag ska vara 100 000 kronor till lägst 50 000 kronor. Det har sedan dess varit betydligt billigare för svenska företagare att starta upp aktiebolag än tidigare.

Om du redan har ett privat aktiebolag med 100 000 kronor i aktiekapital är det tillåtet att minska det till lägst 50 000 kronor. Det kan finnas flera skäl för den aktiva företagaren att göra detta. Det kan till exempel vara fråga om en aktieägare som vill lösas ut ur företaget och som därmed löser in sina aktier mot betalning. Aktiekapitalet minskas då i motsvarande mån. Ett annat skäl kan vara att företaget uppvisar förlust. Förlusten kan då minskas genom att medel förs över från aktiekapitalet.

Men även om många länder runt om i världen kräver aktiekapital som är betydligt lägre än i Sverige är fortfarande relativt lätt att starta företag i landet ur ett internationellt perspektiv. Enligt Världsbanken är Sverige det 15:e enklaste landet att starta företag i. Makedonien tar förstaplatsen i Europa på plats fyra i världsrankningen.

Världsbankens analys flyttar flera europeiska länder högre upp än Sverige i rankningen men låt dig inte skrämmas av ett högt aktiekapital i Sverige. Det finns länder där byråkratin står i vägen och blir ett ännu större problem. Mer information om hur du startar ett aktiebolag i Sverige kan du läsa här.

Här är det lättast att starta företag.

 1. Nya Zealand
 2. Kanada
 3. Hong Kong
 4. Makedonien
 5. Azerbajdzjan
 6. Singapore
 7. Australien
 8. Georgien
 9. Armenien
 10. Irland
 11. Korea
 12. Jamaica
 13. Kosovo
 14. Estland
 15. Sverige

(Källa: Världsbanken)

image
David Hagberg  395 visningar
Senast uppdaterad: 4/2/2019 11:09 AM

Starta aktiebolag under 5 minuter

Ditt aktiebolag är klar att användas inom fem arbetsdagar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta aktiebolag första gången. Priset är 499 kr+ moms.

Tips! Du kan testa vår tjänst för att se hur den fungerar. Du förbinder dig inte till något genom att påbörja en beställning. Betalning sker i sista steget där du först ska godkänna beställningen innan dina färdiga bolagsdokument produceras.

Fyll i dina uppgifter

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile