Starta aktiebolag – se över dina försäkringarDe flesta försäkringsbolag erbjuder tjänster till småföretagare. Kontakta gärna flera bolag och gör en jämförelse över vad de kan erbjuda dig som ska starta aktiebolag och vad försäkringarna kommer att kosta.

Socialförsäkringen

Du som ska starta aktiebolag har precis som anställda rätt till det sociala försäkringssystemet. I det sociala försäkringssystemet ingår sjukpenning, föräldrapenning, pension mm. Det finns dock vissa skillnader. SGI, sjukpenninggrundande inkomst, beräknas på olika sätt i olika företagsformer beroende på om det är överskottet eller uttagen lön som du betalar skatt på. Under ditt bolags första 24 månader får du en SIG som motsvarar vad en anställd med samma arbetsuppgifter, utbildning och erfarenhet skulle ha haft.

Företag i bostaden

Tänk på att din hemförsäkring inte täcker din näringsverksamhet utan den gäller bara sådant som används för privat bruk. Har du till exempel en dator som du använder både privat och till ditt företag kan ett försäkringsbolag anse att datorn tillhör ditt företag och då inte ersätta den via din hemförsäkring. Tänk på att samma sak gäller till exempel verktyg, inventarier och lager som tillhör ditt företag.

Försäkringar för dina anställda

Om du ska ha anställda i ditt aktiebolag och är ansluten till kollektivavtal måste du teckna de avtalsförsäkringar som ingår i avtalet. Du kan också välja att teckna avtalsförsäkringar även utan kollektivavtal. Det är bara om du är ansluten till kollektivavtal eller hängavtal som du är skyldig att teckna avtalsförsäkring.

Försäkringar för dig

Här är ett antal försäkringar som du som person kan behöva:

  • Arbetslöshetsförsäkring - gå med i en a-kassa.
  • Pensionsförsäkring eller privat pensionssparande för att kompensera för utebliven tjänstepension.
  • Olycksfallsförsäkring
  • Sjukavbrottsförsäkring. Gör att du vid sjukdom kan få ersättning för fasta kostnader.
  • Försäkring som höjer sjukpenningen, kostnad för läkarvård samt vikarie
image
David Hagberg  239 visningar
Senast uppdaterad: 3/29/2019 12:57 PM

Starta aktiebolag under 5 minuter

Ditt aktiebolag är klar att användas inom fem arbetsdagar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta aktiebolag första gången. Priset är 499 kr+ moms.

Tips! Du kan testa vår tjänst för att se hur den fungerar. Du förbinder dig inte till något genom att påbörja en beställning. Betalning sker i sista steget där du först ska godkänna beställningen innan dina färdiga bolagsdokument produceras.

Fyll i dina uppgifter

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile