Starta aktiebolag under 5 minuter

Få dina stiftelsedokument direkt till din e-post inom 24 timmar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta aktiebolag första gången. Priset är 990 kr+ moms.

Fyll i dina uppgifter

3 fantastiska sätt att förbättra likviditeten i ditt aktiebolag utan att ta lån

  1. Minimera ditt lager

Att hålla lager är dyrt på alla sätt. Säljer du produkter så betalar du för dem och så ligger de på ditt lager. Du får inte tillbaka några pengar förrän du säljer dem. Lagervaror gör ingen nytta och ju mindre produkter du kan ha på lager, desto mindre blir också lagerkostnaden eftersom du ofta betalar per kvadratmeter. Om du har väldigt stora och otympliga produkter så kan du tjäna en massa på att minska ner på lagret.

  1. Se över betalningsvillkor

Det finns sätt att försöka få in betalningar snabbare och även skjuta på fordringar. Detta är så enkelt som att se över dina betalningsvillkor som du har med kunder och leverantörer. Om det finns utrymme att utöka tiden du får på dig att betala dina leverantörer så är det guld värt. Se dock till att gå ganska varsamt fram här eftersom du inte vill skada relationen du har med din leverantör, men en hövlig fråga kan man ju alltid ställa.

 

När det gäller dina kunder så vill du så klart få in betalningar från dem så fort som möjligt. Ett sätt kan vara att minska ner tiden de har på sig att betala fakturan. Detta ser man oftare och oftare i olika sammanhang, så det är många som har insett just detta. Det man måste inse är dock att kunden alltid har 30 dagar på sig att betala en faktura innan man kan ta ut dröjsmålsränta. Det går alltså inte att ge kunden en vecka på sig att betala och sedan skicka en ny faktura med ränta. Många kunder är dock villiga att betala inom 14 dagar, men detta är så klart något du bör diskutera med kunden.

  1. Utöka dina betalningslösningar

Idag har vi helt fantastiska sätt att kunna ta snabba betalningar på. Swish är ett sätt, men även kortbetalningar är idag oerhört snabbt. Man kan ganska enkelt sätta upp en ”shop” online. Man kan även skaffa en kortläsarmaskin om man vet med sig att man ska träffa sina kunder öga mot öga. Man får ofta dock betala en liten summa för varje transaktion om man använder dessa betalningslösningar, men det kan det vara värt om man behöver få in pengar fort i företaget. Det är så klart något som du måste ta ställning till och fundera på om det passar just ditt företag.

Dessa enkla knep är något som alla företagare bör se över. Det är otroligt enkla sätt att få mer likviditet in i ditt aktiebolag och sedan behålla pengarna där så länge som möjligt. Har du några som helst frågor om att starta aktiebolag, gå till starta-aktiebolag.se. Här kan du även få hjälp med registrering av aktiebolag och andra tjänster.

Skribent: Rasmus Orsén